Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u e-savjetovanju

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u e-savjetovanje prijedlog izmjena i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Primjedbe, komentari i prijedlozi mogu se dostaviti do 1. prosinca koristeći poveznicu:

(https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=15344).

U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom proširen je obuhvat proizvoda i obveznika primjene Zakona te je proširen popis nepoštenih trgovačkih praksi s ciljem osiguravanja učinkovitijeg postupanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi.

Predloženi su i stanoviti noviteti; uvođenje novih odredbi o zabrani prodaje osjetljivih proizvoda po prodajnoj cijeni koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34 posto od krajnje prodajne cijene, te zabrana akcijske prodaje osjetljivog proizvoda dobavljača koja premašuje razinu od 25% količinskog obima ili vrijednosti robe prema ugovoru. 

Predviđene su i novčane kazne za sve počinitelje povreda prema ovom Prijedlogu zakona, iako je glavni cilj utvrđenih kazni njihov odvraćajući utjecaj. Time će se nastala neravnoteža u poslovnim odnosima između dionika u lancu opskrbe hranom vratiti u nužno normalne uvjete jednakopravnosti, stoji u priopćenju.

– Za prekršitelje predlažemo i visoke novčane kazne, međutim cilj nije kažnjavati već mijenjati način poslovanja i razmišljanja kako bismo imali uređene, poštene i ravnopravne poslovne odnose – rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako nepoštene trgovačke prakse najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi. 

– Naš prijedlog izmjena i dopuna Zakona je konstruktivan, provediv u praksi, a važno je naglasiti i to da pruža mnogo veću razinu zaštite svim karikama u lancu. Rješavamo pitanje akcijskih prodaja osjetljivih proizvoda jer je upravo na taj segment nepoštenih praksi bilo najviše primjedbi javnosti i primarnih proizvođača – zaključila je Vučković ne propustivši pozvati sve zainteresirane za uključivanje u raspravu o spomenutom prijedlogu.