Procjena DSZ; Hrvatska je od zadnjeg popisa izgubila 237.000, VSŽ 17%, a Vukovar čak 20% stanovnika!

Druga faza popisa stanovništva privodi se kraju, do kraja aktualne kalendarske godine trebali bismo dobiti preciznu demografsku sliku Hrvatske. Prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS) nisu optimistične; Hrvatska je početkom 2021. godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je čak 237.000 (odnosno 5 posto) manje nego po zadnjem popisu iz 2011. godine. Neki demografi, pak, smatraju kako je realan broj stanovnika pao ispod četiri milijuna…

Depopulacijom su pogođene sve hrvatske regije i županije, a prednjači istok Hrvatske. Štoviše, Vukovarsko-srijemska županija koja je prema spomenutim procjenama u posljednjem desetljeću u postotku izgubila najviše stanovnika, više od 17 posto! Više od 15 posto stanovnika u odnosu na prethodni popis nedostaje i Sisačko-moslavačkoj te Požeško-slavonska županija.

Relativni pokazatelji ukazuju na to da u depopulaciji prevladavaju gradovi s istoka Hrvatske. Tako je, primjerice, Vukovar u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništva, a među najvećim gubitnicima nalaze se još tri slavonska grada; Požega, Slavonski Brod i Đakovo).