Proizvodi hrvatskog seljaka na Gradskoj tržnici Vukovar

Najbitnija karika u ponudi svježe hrane na tržnicama su proizvođači poljoprivrednih proizvoda i prerađevina kojima je putem tržnica potrebno dati dodatnu odgovarajuću podršku, a kao dobar primjer iz prakse projekt je Udruge hrvatskih tržnica – Certificiranje seljačkih tržnica, kojim se postiže pravo na uporabu zaštićen oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“.

Od 2018. godine i Grad Vukovar je dio ovoga projekta, a ove godine povjerenstvo za nadzor i dodjelu oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“ posjetilo je poljoprivredne proizvođače koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovara.

Za 23 poljoprivredna proizvođača danas su dodijeljeni certifikati koji jamče podrijetlo proizvoda, a certifikate su dodijelili gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Filip Sušac.

Penava je ovom prilikom naglasio kako je na ovaj način osigurana autentičnost proizvoda na Gradskoj tržnici Vukovar:

– Dio smo ovog projekta od 2018. godine, a smatramo ga vrlo dobrim jer promovira domaće proizvode, gastronomiju i poljoprivredu našeg kraja. Bitno je da proizvodimo svoje, ali i kupujemo i trošimo svoje. Samo na taj način možemo osigurati opstanak naših ljudi u selima i gradovima.

Voditelj Službe – vlastiti pogon (Gradske tržnice Vukovar) Igor Antolović dodao je kako se certifikati dodjeljuju onim proizvođačima koji podnesu zahtjev te onima koji udovoljavaju svim uvjetima za dodjelu certifikata.

– Sve proizvođače smo prethodno posjetili i uvjerili se da proizvode ono što je navedeno na certifikatu. Certifikat jamči kupcima da je proizvođač proizveo ono što prodaje na našoj tržnici – napomenuo je Antolović.

Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice sa logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar. Konačni cilj projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.