PROJEKT ZAŽELI U naredne tri godine Vinkovci će aktivno skrbiti za 198 naših sugrađana

Ilustracija/PEXELS

Prema informacijama koje odlaze iz gradske uprave, Vinkovcima je odobren još jedan projekt ZAŽELI – Prevencija institucionalizacije na području Grada Vinkovaca. Riječ je o EU projektu kroz koji će grad dobiti 1.485.000,00 eura namijenjenih za povećanje socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije za 198 pripadnika ciljane skupine pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu tijekom 30 mjeseci na području Grada Vinkovaca.

– Projekt Zaželi, jedan od nama najdražih projekata, izraz je solidarnosti i brige za najranjivije skupine našeg društva. Posebno bi naglasio kako će za razliku od prethodnih godina ovoga puta čak 30 mjeseci naše sugrađanke i sugrađani brinuti o onima kojima je takva pomoć najpotrebnija, istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Usmjerenost projekta je na osobe starije od 65 godina koji žive u samačkom ili dvočlanom ili višečlanom kućanstvu te čiji prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža.

– Veliko je to olakšanje i za obitelji krajnjih korisnika jer nije lako obavljati svakodnevne obveze, a u kući imati stariju osobu koja ne može sama funkcionirati. Ovo je, dakle, jedna jako dobra priča koja pozitivno utječe na veliki broj ljudi, uvjeren je Bosančić.

Osim za same korisnike usluga, kroz projekt se namjerava zaposliti 33 pružatelja usluga potpore i podrške, a koji će skrbiti za najmanje šest pripadnika ciljanih skupina kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i kvaliteta života, prevenirala institucionalizacija te jačala društvena integracija.

– I kroz ovaj projekt, osim što ćemo pomoći našim sugrađanima u olakšavanju života kroz pružanje maksimalne moguće skrbi, otvorit će se i 33 nova radna mjesta za narednih 30 mjeseci i to za skupinu osoba koje teže ulaze u radni odnos zbog raznih razloga, a sada će imati sigurna primanja u narednih 30 mjeseci, zaključio je Bosančić.

Kao i u svim drugim projektima i u ovom je ogroman obol dala Agencija VIA, čiji su djelatnici svojim radom osigurali projekt koji će u Vinkovce donijeti milijun i pol eura, ali i nova radna mjesta te stvarnu pomoć potrebitima..