Promocija zbirke „Dadina duša“ Marija Vinkovića – Dade

PIŠE: Matej Delaš

Promocija zbirke „Dadina duša“ Marija Vinkovića, pučkoga pjesnika iz Vrbanje kojemu je ovo peta knjiga, održana je u dvorištu Slavonske kuće u Bošnjacima, gdje je to bio prvi službeni događaj u organizaciji Općine Bošnjaci. U organizaciji Odjela za kulturu okupilo se stotinjak posjetitelja koji su velikim pljeskom pjesniku Vinkoviću čestitali objavljivanje nove zbirke i kao iznenađenje publici pretpremijerno je izvedena nova pjesma Darka Lukića i MPS „Baće iz Bošnjaka“ imena „Baća iz Bošnjaka“.

Nakon što je načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić čestitao pjesniku izlazak nove zbirke i najavio puno lijepih događaja u novome prostoru, posjetiteljima se obratio i ravnatelj Centra za promociju poljoprivrede i ruralnoga razvoja Tomislav Lešić. Jednosatni je program organizirao uredio savjetnik načelnika Općine Bošnjaci za kulturu Antun Lešić, a zbirku su predstavili Ana Androšević Jemrić, urednica Nevenka Nedić umjetničkoga imena Gloria La Marr i sam pjesnik Mario Vinković.

– Divno je bilo u ambijentu Slavonske kuće. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali da bi knjiga izašla na svjetlo dana. Ovako veliku potporu teško se može vidjeti na promocijama. Sretan sam i veliko hvala svim posjetiteljima – kaže nam Mario Vinković.

Urednica Nedić govori nam o vrijednostima koje prikazuje i o kojima govori Vinkovićeva druga zbirka, što je napisala u predgovoru.

– Svaka duša teži skladu, a pjesnička duša taj sklad iskazuje kroz pjesme. U godini koja je iza nas pjesnik Mario Vinković – Dada svoja je jutra započinjao s pjesmom, najčešće u desetercima. U svojoj prethodno objavljenoj zbirci naziva „Suza Šokačka“ Šokac je javno pokazao svoju suzu, a u zbirci „Dadina duša“ dušu koja je tu suzu rodila. Za pjesnika su pjesme „ruže koje ne venu“ i melem za svaku bol. Pjesma na se uzima njegovu tugu i pjesnik stoji uz tužne. Godina 2020. ostat će zapamćena kao godina hoda kroz pustinju te je nastanak ove zbirke jedinstven hod kroz pustinju pjesnikova života i, ukoričena, simbol njegove pobjede.

MPS „Baće iz Bošnjaka“ na kraju je službenoga programa iznenadio pjesnika i posjetitelje pretpremijernom izvedbom pjesme „Baća iz Bošnjaka“ kojoj je autor Mario Vinković te kojoj glazbeni aranžman potpisuje glazbenik Petar Juzbašić iz Bošnjaka. Pjesma je snimljena u Rockoko studiju producenta Tihomira Ivanetića, a izvodi ju Darko Lukić, član MPS „Baće iz Bošnjaka“ s pratećim vokalima.