Prosječna neto plaća u siječnju iznosila 6.979 kuna; najviše zarađuju naftaši (10.878 kuna), najmanje tekstilci (4.319 kuna)

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 6.979 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za tri posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Međutim, u odnosu na prosinac prošle godine, prosječna je isplaćena neto plaća za prvi ovogodišnji mjesec realno niža za 0,4 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 10.878 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.319 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj ove godine iznosila je 5.862 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Nadalje, prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za siječanj iznosila je 40,87 kuna, što je 8,4 posto više nego u prethodnom mjesecu i 11,6 posto više nego u siječnju prošle godine.