PROSVJEDI URODILI PLODOM Nakon 5 godina činjenja štete, Europska komisija ‘došla pameti’

Ilustracija, PEXELS/Europska unija

Čini se kako su prosvjedi poljoprivrednika dijelom Europe barem djelomično urodili plodom. Naime, Europska komisija je odlučila odustati od nekih zahtjeva iz tzv. Zelenog plana.

Podsjetimo, prema dosadašnjem prijedlogu poljoprivrednici su trebali ostati bez subvencija ako ne ispunjavaju sve ekološke standarde, a sada bi te mjere bile ublažene na način da bi pridržavanje određenih ekoloških standarda ipak bilo dobrovoljno i ne bi rezultiralo gubljenjem prava na subvenciju.

Poznato je kako je stav poljoprivrednika o apsurdnosti uvođenja kazni i restrikcija u poljoprivredi uz lažno optuživanje poljoprivrede za proizvodnju CO2 kad je dokazano kako je poljoprivreda ogroman potrošač CO2 iz zraka. Primjera radi, šećerna repa godišnje uskladišti 20-30 tona po hektaru CO2 iz zraka. Analogno tome, kada bi poljoprivrednicima isplaćivali sve one namete koje plaćamo pri registraciji vozila za emisiju co2, poljoprivrednici bi postali multimilijunaši.

Komisija odustaje i od predviđene obveze izdvajanja obradivog zemljišta za promicanje bioraznolikosti, poput smanjenja obrade tla kako bi se spriječila erozija tla,  što je jako važno za poljoprivrednike jer je to bio jedan ključnih razloga prosvjeda diljem Europe.

Jedan od najzanimljivijih prijedloga Komisije je svakako izuzimanje poljoprivrednika s manje od 10 hektara zemlje od kontrola i kazni.