Protiv Danske za broncu ”otpustiti ručnu” i… Igraj, moja Hrvatska!

Hrvatske rukometašice dobro su otvorile jučerašnji polufinalni sraz protiv Francuske na Europskom prvenstvu u Danskoj, ali loše su ga zatvorile. Iskusni suparnički izbornik Olivier Krumbholz vrlo brzo je detektirao izvor francuskih problema u prologu utakmice, izolirao je prvog hrvatskog golgetera Ćamilu Mičijević i uveo hrvatski napad u ogromne probleme.

Umjesto da stanu na loptu i smire napad, letjele su hrvatske rukometašice na sve strane izlažući se riziku. Ne ide tako protiv Francuskinja koje su serijom 9:0 hrvatskih 3:2 preokrenule u vlastitih 11:3. Dvije stvaralačke krize u napadu – jedna od čak deset, a druga od osam minuta bez postignutog pogotka – presudile su utakmicu i riješile pitanje prvog finalista Europskog prvenstva već u prvom poluvremenu.

– Bila je ovo najbolja utakmica Francuske na EP, bile su jako agresivne i nama je bilo jako teško. Promašile smo puno zicera i imale smo dosta tehničkih pogrešaka. Te cure igraju u većim klubovima i ligama, dale smo sve od sebe, ali nije išlo. Dat ćemo sve od sebe i u utakmici za broncu – teško je pronalazila riječi naša reprezentativka Dejana Milosavljević nakon teškog poraza (19:30) od Francuske koja će u obranu naslova europskog prvaka u nedjelju (18 sati) protiv Norveške, uz napomenu da je riječ o jedine dvije dosad neporažene reprezentacije na ovom EP-u.

 Hrvatska će, pak, u borbu za broncu protiv Danske, domaćina natjecanja. I trostrukog osvajača europskoga zlata. I favorita u sutrašnjem ogledu, u to nema sumnje. No, smijemo se nadati uspjehu. Naravno da će izbornik Nenad Šoštarić poduzeti sve da sutra budemo u vrhunskom izdanju, onakvom kakvom smo bili velikim dijelom aktualne europske smotre kada smo igrali neopterećeno i lako, rastrčano i efikasno, super dojmljivo. Cilj je velik, isplati se zapeti iz petnih žila…  

Naše rukometašice nipošto ne bi smjele pasti na emotivnom planu. Moraju osvijestiti spoznaju da su već sada ispisale povijest; Hrvatska dosad nikada ni na jednom velikom natjecanju – što podrazumijeva europske i svjetske smotre te Olimpijske igre (dakle, ne i Mediteranske igre u Almeriji gdje je Hrvatska 2005. osvojile broncu) – nije doskočila više od 5. mjesta. Sve preko već ostvarenog polufinala je ekstra bonus, u nedjelju u 15.30 samo treba otpustiti ručnu kočnicu i… Igraj, moja Hrvatska!