Provedena kampanja „Manje oružja, manje tragedija”

Ministarstvo unutarnjih poslova od 2007. godine provodi kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ kojoj je osnovni cilj spriječiti tragedije uzrokovane zlouporabom oružja i potaknuti građane na dragovoljnu predaju nezakonitog oružja bez sankcija. U praktičnom smislu to znači da je građanima omogućena anonimna predaja svih vrsta oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, kao i zabranjenih pirotehničkih sredstava, a protiv njih se neće pokrenuti prekršajni niti kazneni postupak, sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Riječ je o kampanji koja je proglašena najučinkovitijom kampanjom u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda, a njenim se konceptom koriste i druge države u regiji. No, rezultati ove kampanje ipak najviše govore o njenoj uspješnosti, a posljednji rezultati kažu kako su građani od njezina početka 2007. godine pa do kraja ožujka ove godine predali preko 348.000 komada vatrenog oružja, od čega preko 5.600 komada automatskog oružja, preko 5.700.000 raznog streljiva te 5.675 kilograma eksploziva.

Na razini Policijske uprave vukovarsko-srijemske u istom razdoblju građani su predali gotovo 6.000 komada vatrenog oružja, od čega 189 komada automatskog oružja, preko 173.000 komada raznog streljiva te 456 kilograma eksploziva.

Kako bi nastavili osvještavati građane o važnosti dragovoljne predaje nezakonitog oružja, Ministarstvo unutarnjih poslova je u sklopu Fonda ISF Europske unije moderniziralo kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ te ove godine proaktivno započelo s njenom provedbom, u suradnji s partnerima; lokalnom upravom i samoupravom, nadležnim tijelima i institucijama, organizacijama civilnog društva, braniteljskim udrugama i drugim zainteresiranim subjektima. Zajednički cilj je pridonijeti sigurnosti svih građana s naglaskom na zaštitu rizičnih skupina, naročito djece.

Kampanja je posebice usmjerena na dijelove Republike Hrvatske koji su bili zahvaćeni ratnim djelovanjima, gdje je stoga veći rizik da su građani u posjedu zaostalog oružja, odnosno da rizične skupine, primjerice djeca, dođu u kontakt s takvim oružjem i da se dogodi tragedija.

Također, dostupnošću nezakonitog vatrenog oružja povećava se opasnost od teškog i organiziranog kriminala, pa tako i terorizma. Povećava se fizička nesigurnost i opasnost da obiteljsko nasilje preraste u ubojstvo ili da se nezakonito vatreno oružje upotrijebi za samoubojstvo. Kampanja „Manje oružja, manje tragedija usmjerena je upravo na sprječavanje takvih i sličnih zlouporaba oružja i njihovih tragičnih posljedica.

Shodno tome, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je 15. travnja, u suradnji s Ravnateljstvom policije i podršku partnera, provela interaktivni preventivni program koji održan kroz nekoliko aktivnosti s ciljem upoznavanja građana o štetnim posljedicama uzrokovanih zlouporabom nezakonitog oružja, kao i o mogućnostima predaje takvog oružja bez sankcija:

– Istovremeno sudjelovanje policijskih službenika u emisijama uživo u 11,15 sati na svim lokalnim televizijskim i radijskim postajama;

– Informiranje građana u vremenu od 10 do 12 sati na info punktovima policije s preventivno-edukativnim materijalima postavljenim u središtima svih gradova Vukovarsko-srijemske županije: Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Otoku i Iloku;

– Obilazak naselja Banovci, Ilača, Tovarnik, Trpinja, Bobota i Pačetin „Mobilnim preventivnim centrom policije“ Policijske uprave međimurske prema utvrđenom rasporedu u vremenu od 10 do 14,30 sati.

U provedbi kampanje sudjelovali su i predstavnici braniteljskih udruga, udruge umirovljenih djelatnika MUP-a RH, lovačkih udruga i Crvenog križa, te predstavnici lokalne uprave i samouprave i crkve.

Već istoga dana tijekom provođenja aktivnosti, policija je zaprimila dvije prijave građana za dragovoljnu predaju oružja, na području Ilače i Pačetina. Tom prilikom policijski službenik protueksplozijske zaštite izuzeo je od osoba koje su željele ostati anonimne jednu ručnu bombu i 47 komada različitog streljiva u prvom slučaju te dvije ručne bombe i 0,2 kilograma eksploziva u drugom slučaju. S obzirom na to da su osobe dragovoljno predale oružje policiji, u skladu sa čl. 79. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, protiv njih se neće poduzimati prekršajni niti kazneni postupak.

Iz PU vukovarsko-srijemske apeliraju na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.SPRIJEČIMO TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I BLIŽNJIMA.

Također, iz PU vukoavrsko-srijemske skreću pažnju građanima da oružje i eksplozivna sredstva koje žele predati ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da svoju namjeru za dragovoljnu predaju prijave policiji na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Posebno osposobljeni policijski službenici u civilu će doći preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni i sigurni, kao i vaši bližnji.

Oružje i eksplozivna sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na otvorenim prostorima u prirodi, jer na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Dragovoljna predaja oružja je vremenski neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 8892.