Prva godina mandata predsjednika Zorana Milanovića; posvađan sa svima, ciničan, ali i dosljedan

FOTO: www.predsjednik.hr

Riječima “Tako mi Bog pomogao” Zoran Milanović prije točno godinu dana, 18. veljače 2020. godine, na skromnoj, ali decentnoj svečanosti prisegnuo je kao peti po redu hrvatski predsjednik, nakon Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović. U duboko podijeljenom društvu, kakvo je hrvatsko, veliki su i raskoraci u mišljenjima glede prve godine njegova predsjedničkog mandata. Uvjerili smo se u to iz prve ruke…

Teško je ocijeniti njegov rad naspram ovlasti koje ima, tj. nema. Budimo realni, nije lako biti ni predsjednik ovakvom narodu. I uz ovakvu izvršnu vlast koja ga ne podržava. Ali, sviđa mi se što od sebe ne pravi kult ličnosti, imam dojam da nije onaj kome se ne može prići, dosljedan je sam sebi i pokazao je da ima karaktera, kao i stav o svemu. Naravno, poput svih nas smrtnika, ni predsjednik Milanović nije bez mana. Jedna od najvećih je što nema sluha i nije muzikalan poput svoje prethodnice. A i ne voli ljubit’ pehare koji su drugi osvojili – rekao nam je Žarko Gašparović iz Starih Mikanovaca.

Žarko Gašparović, FOTO: db

Vinkovčanin Zlatko Ivić, pak, ne krije razočaranje postupcima aktualnog predsjednika u proteklih 366 dana (nije pogreška, 2020. je bila prijestupna godina!):

Ne sviđa mi se prije svega njegov gard, nastup. Skoro da nema onoga s kim se nije posvađao. Posebno mi je upečatljiva njegova izjava o babama narikačama, kako je nazvao svoje kolegice Marijanu Puljak i Daliju Orešković, to nije bilo nimalo džentlmenski od njega. A povrijedio me i izjavom da nadgrobnu ploču s imenima i prezimena poginulih pripadnika HOS-a treba negdje baciti. Nije trebao ni Tuđmanovu bistu maknuti s Pantovčaka, to je isto jedan njegov potez na koji uopće ne gledam s odobravanjem.

Zlatko Ivić, FOTO: db

Vladimir Perak iz Prkovaca odmah u startu priznaje kako ”na prati baš politiku”, no…

Koliko sam uspio popratiti, s predsjednikom Milanovićem nikada nije dosadno. Dosta je polemičan, intrigantan, pa i provokativan. Čini mi se da neke stvari, bića i pojave gleda na poseban, drugačiji način. Nekime se njegov lagani cinizam sviđa, nekima se ne sviđa. No, nemojte me pitati da ocjenjujem njegov rad i odluke, jer samo površno pratim politiku.

Vladimir Perak, FOTO: db

Svi naši sugovornici slažu se ipak u jednom; tijekom prve godine mandata Zoran Milanović je djelovao upravo sukladno najavama iz svoje predsjedničke kampanje.

Zoran Milanović? Srednja žalost. Ne sviđa mi se što brani pozdrav ”Za dom spremni” i HOS-ove majice. HOS-ovci su ljudi koji su također stvarali ovu Hrvatsku. S druge strane, cijenim to što je odriješit, što se ne ustručava iskazati svoje mišljenje. S njim uvijek znaš na čemu si, što mu je na umu, to mu je na drumu. I jako mi se sviđaju njegove polemike s Plenkovićem iz kojih Milanović redovito izlazi kao pobjednik – smatra Ivan Miljak iz Komletinaca.

Ivan Miljak, FOTO: db