Pučki običaji Vinkovaca i okolice tijekom korizme

FOTO: Helena Valentić

Dvorana Elza Kučera Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci ugostila je mr.sc. Ljubicu Gligorević koja je održala je zanimljivo predavanje “Vrijeme korizme – reminiscencije i prakse”. Magistra je na zanimljiv način predstavila pučke korizmene običaje Vinkovaca i okolice nekada i sada, nekada kada su se ljudi tradicionalno držali posta i pokore, do našeg modernog doba kada neki korizmu svedu na odricanje od brojnih poroka.

Pučka tradicija posebno se ogledala u spremanju, čišćenju domova, popravljanju alata i korizmenom čijanju perja. Svako mjesto ima svoje prepoznatljive običaje koje je zajedno sa suradnicima uspjela dokumentirati i sačuvati.

Zanimljiv je jedinstveni običaj iz Retkovaca koji ne postoji u nijednom drugom mjestu. Naime u korezmi, kako oni kažu, vatrogasci bi na četvrtak između Sredoposne i Gluve nedjelje organizirali bal Šalos Popaloš. Uz ribu pripremala bi se krumpir salata, sve naravno na ulju bez masti. Druženje bi bilo veselo i bez glazbe jer u korezmi nema svirke.

U svim mjestima se posebno držalo do običaja Cvjetnice i Velikog tjedna. Sudionici su se podsjetili na tradicionalne običaje šibanja Juda na Veliku sredu, zavezivanja zvona na Veliki četvrtak kada bi umjesto zvona čegrtaljkama pozivali narod na misu, pa strogog posta Velikog petka do svetenja jela na Uskrsno jutro. Njegovanje pučkih napjeva je oživjelo zadnjih godina kada se kroz brojne manifestacije ponovno izvode tradicionalne pučke i duhovne pjesme, od kojih je najpoznatija Gospin plač.