Rade Šerbedžija nakon otkazanog koncerta u Vinkovcima: Čisto politikantsvo! Ja propagiram ljubav…

Gradonačelnik Vinkovaca poručio je Radi Šerbedžiji da kaže da ne može doći održati dogovoreni koncert u Vinkovcima. Rade može doći. Koncert je otkazan. Hrvatska 2021.

Twitter upis Maje Sever, o tome je riječ. Kolegica je prenijela riječi planetarno popularnog glumca i glazbenika sa sinoćnjeg koncerta u Vinkovcima. Facebook upisom, koji prenosimo integralno i u cijelosti, reagirao je prozvani gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić:

O koncertu Rade Šerbedžije u sklopu Filmskog festivala glumca u Vinkovcima razgovarali smo s organizatorima festivala i složili se kako navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući. Organizator Filmskog festivala glumca jedini je bio u direktnoj komunikaciji, nitko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao s Radom Šerbedžijom. Koncert je planiran u tjednu kada se prisjećamo najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj povijesti, kada u miru i s pijetetom odajemo počast žrtvama Vukovara i našega kraja. Smatram da zbog svih onih koji u studenome dolaze u Vukovar i našu županiju, a time i u grad Vinkovce, kako bi odali počast žrtvi herojskog grada, održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno.”

Ni tu nije kraj objavama na društvenim mrežama. Na Šerbedžijinom Facebook profilu osvanulo je sljedeće:

Prije mjesec dana zvali su me organizatori ‘Filmskog festivala glumca’ iz Vinkovaca da povodom zatvaranja festivala i dodjele nagrada 15. 11. održim koncert u kazalištu ‘Joze Ivakića’. Ja sam, naravno, pristao, jer Vinkovci su moj grad u kome sam odrastao i koji u mome životu ima uvijek posebno mjesto i značaj.

Iako je moj koncert, čim je najavljen, bio odmah i rasprodan, zbog, kako su mi organizatori rekli, velikog interesa posebno mlade publike u Vinkovcima, jučer mi je javljeno da je koncert otkazan. Gradske vlasti su objasnile da se koncert otkazuje zbog osjetljivosti tematskih manifestacija toga tjedna u kojem se koncert trebao održati. Naravno da se ne slažem s takvom odlukom jer je smatram čistim politikantstvom.

Moje pjesme propagiraju ljubav, humanizam i blagost i ne mogu nikoga i ništa vrijeđati. Danas su me organizatori zvali i molili me da koncert održim u prosincu… I ja ću to, naravno, učiniti. Ali ne zbog njih, nego zbog Vinkovčana koji žele doći na moj koncert. Uostalom, kao što je zadatak liječnika da brinu o zdravlju ljudi, zadatak nas umjetnika je da brinemo za duhovno zdravlje ljudi za koje snimamo filmove, igramo kazališne predstave i ponekad pjevamo svoje pjesme“.

Rade Šerbedžija, dodajmo za neupućene, u Vinkovce je iz rodne Like doselio 1952. godine, kao šestogodišnjak. U gradu na Bosutu završio je osnovnu školu u gimnaziju, ali i započeo glumačku karijeru – koja je godinama kasnije dosegnula holivudsku razinu – na daskama Gradskog amaterskog kazališta.

Šerbedžija je multitalentirani umjetnik koji se bavi i glazbom, a na njegovu zadnjem albumu „Ne okreći se, sine”, izdanom krajem prošle godine, nalazi se i pjesma „Grad” posvećena Vinkovcima, gradu njegove mladosti. Vinkovci se, doduše, u pjesmi ne spominju izričito, ali je spot, vrlo znakovito, sniman na vinkovačkim ulicama.