Radovi na izgradnji nove knjižnice svakodnevno napreduju, dosad uloženo 18 milijuna kuna

Izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci svakodnevno napreduje; do sada su završeni radovi na izgradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže, kao i stropnih ploča, a izvedena je i konstrukcija na pročelju za staklenu fasadu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 50 milijuna kuna, a dosad su odrađeni radovi u vrijednosti od 18 milijuna kuna, od čega je Vlada RH preko Ministarstva kulture i medija projekt dosad konkretno podržala s 14 milijuna kuna; devet u prošloj i još pet u ovoj godini.

– Vrlo brzo ćemo imati opremljenu novu knjižnicu koja će biti mjesto znanja i društvenih zbivanja, koja će uljepšati središte grada, ali i doprinijeti našem obrazovnom sustavu. Moram zahvaliti na potpori Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću odnosno Ministarstvu kulture i medija na potpori. Siguran sam kako ćemo i nadalje imati ovako značajnu pomoć u realizaciji ovog velikog projekta. Vinkovci će uskoro dobiti modernu, multifunkcionalnu zgradu knjižnice koja će kao kulturno i informacijsko središte grada i šire okolice biti na ponos svim našim sugrađanima – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić prilikom današnjeg obilaska radova na izgradnji nove knjižnice koja će biti otvorena za dvije godine.

Knjižnica u Vinkovcima postoji dugih 146 godina, najstarija je gradska ustanova te ima funkciju matičnosti za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije. U obilasku radova Bosančiću se priključio i župan Damir Dekanić koji je ovom prigodom naglasio kako Vinkovci prije svega trebaju i zaslužuju jedan ovakav prostor.

– Ulazak u ovako obiman projekt iziskivao je mnogo hrabrosti, naročito ako znamo da uvijek ima i onih koji su protiv. No, na svima je da prate kako se i šta radi, a na kraju i da pohvale kada nova knjižnica bude otvorena i kada bude na usluzi građanima Vinkovaca i cijele županije – poručio je Dekanić.

Na lokaciji na kojoj niče nova zgrada knjižnica se u Vinkovcima nalazila od 1897. godine. U Domovinskom ratu potpuno je uništena granatiranjem i od tada djelatnici i korisnici borave u neprimjerenim uvjetima.

– Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ima oko 7.000 članova. Prošle godine smo upriličili preko 150 raznih događanja, a trenutni prostori ne zadovoljavaju niti one minimalne uvjete. U novoizgrađenoj zgradi, osim posudbe knjiga, tiskovina i druge građe, imat ćemo i mogućnost predstavljanja knjiga i autora, rada korisnika u čitaonicama, organizacije izložbi, provedbe kreativnih radionica za školsku djecu i mlade, korištenja multimedijalnih i brojnih drugih sadržaja koje u ovom prostoru nismo u mogućnosti provoditi – rekla je ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

 

Kada je o samoj zgradi riječ, zanimljivo je kako će su u prizemlju nalaziti kafić, poslovni prostori, garderoba i info pult, dok će na prvom katu biti kutak za roditelje, prostorije za djecu, mlade, slijepe i slabovidne te posudbeni odjel i uredi. Na drugom katu nalazit će se, pak, prostorije za administraciju i studijski rad te prostor za radionice i provođenje raznih programa.