RAK DEBELOG CRIJEVA Ne ignorirajte poziv za sudjelovanje u Programu!

IZVOR: Liga protiv raka Vinkovci

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novo dijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća). Kako bi se suzbijala ova bolest u svojim najranijim počecima uspostavljen je Nacionalni program koji je usmjeren na poboljšanje zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života.

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Liga protiv raka Vinkovci i Opća županijska bolnica Vinkovci organizirali su u glavnom holu vinkovačke bolnice javnozdravstvenu kojoj su se pridružili Patronaža Dom zdravlja Vinkovci te Palijativna skrb Doma zdravlja Vinkovci.

Glavni cilj ove akcije je motivirati što veći broj ciljane populacije da se odazove Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji spašava živote, a namijenjen je muškarcima i ženama u dobi od 50 do 74 godine.

Tijekom jednog ciklusa Programa u prosjeku se testira oko 220 tisuća ljudi, od čeka je, primjerice u 2020. godini, dijagnosticiranih slučajeva 3.396. Prema podacima iz naredne, dakle 2021. godine, nažalost 2.116 osoba izgubilo je bitku s ovom bolešću.

Stoga, sve ono što je potrebno učiniti definirano je u tri koraka:

Kada dobijete poziv u Program na kućnu adresu, pažljivo ga pročitajte te ispunite Izjavu o dobrovoljnom sudjelovanju te nam vratite poštom. Baza stanovništva za pozivanje kreira se na temelju HZZO-ove baze osiguranih i neosiguranih osoba u dobi 50-75 godina na temelju OIB-a. Tijekom dvije godine na kućne adrese šalje se poziv za testiranje na okom nevidljivu krv u stolici, a odazvanima u prethodnom ciklusu šalju se kuverte s test kartonima za nanošenje uzorka stolice. Pozive šalju zavodi za javno zdravstvo županija

Drugi korak dobivanje je kuverte s test kartonima za uzimanje uzorka stolice. Pažljivo slijedite priložene upute te uzorke vratite poštom u priloženoj omotnici.

Ako je Vaš nalaz negativan, ponovno ćete biti pozvani u Program za 2 godine od poziva u prethodnom krugu. Ako je Vaš nalaz pozitivan, uputit ćemo Vas na kolonoskopiju.

Sve informacije o Programu potražite OVDJE ili na broju 0800 999 902 ili 0800 85 86