RAKOBORAC Dr. Begović: Drage moje, samopregledom činite mnogo za vlastito zdravlje

Brojevi su zabrinjavajući; prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2.869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2022. godini od raka dojke umrlo je 647 žena (stopa 32,4/100.000).

– Ipak, valja reći i to da rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke – napominje dr. Mario Begović, uži specijalist kirurške onkologije iz NMB Vukovar i predsjednik Lige protiv raka Vukovar.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled.

Dan ružičaste vrpce obilježen je danas (i) u Vukovaru

– Uvijek i u svakoj prigodi naglašavam kako pojavnost raka dojke ne možemo prevenirati, odnosno ne možemo spriječiti njegov nastanak. No, možemo mnogo učiniti kako bismo ga otkrili na vrijeme. A ako u tome uspijemo, šanse za izlječenje su ogromne, gotovo 95-postotne! I zato koristim prigodu naglasiti i to da početak borbe protiv raka dojke započinje samopregledom. 

U tom kontekstu važno je znati i ovo:

– Samopregled je prva crta obrane od raka dojke. Valja ga učiniti oko 10. dana nakon ciklusa, a žene u menopauzi neka si odrede dan u mjesecu kada će za sebe učiniti tako jednostavnu, a tako važnu stvar. Kao što su važni i mamografski pregledi. U dobi od 20. do 39. godine potrebno je načiniti liječnički pregled svake tri godine, u 40. godini nužna je inicijalna mamografija, a nakon 40. godine liječnički pregled i mamografija najmanje jednom u dvije godine godišnje – napominje sugovornik.

Inače, između 5 i 10 % svih karcinoma dojke nasljednog su karaktera, a najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke jesu: dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika i prethodna prethodna bolest dojke.

– Na pojavu ove bolesti ne možemo utjecati u potpunosti. Njezin pravi uzrok nije poznat, ali bez obzira na prisutnost globalnih pandemija preventivni pregledi i tzv. screening, što uključuje mamografiju, ultrazvuk i samopregled, moraju se nastaviti provoditi kako bi se smanjila incidencija ove opake bolesti. Dakle, drage moje, možete i same učiniti mnogo za vlastito zdravlje. A ženama koje se trenutno nalaze u procesu liječenja želim poručiti da se bore i da ne odustaju, jer ima nade! – zaključuje dr. Begović.