RATNI ROMAN Održana promocija knjige Pavla Petričevića o Domovinskom ratu i 109. brigadi!

FOTO: Ivan Valentić

Pavao Petričević, mikanovački muž, otac, djed, gimnazijski profesor i svinjogojac, trenutno bez svinja, sinoć je u Starim Mikanovcima pred punim Domom kulture predstavio svoj četvrti roman naziva “Uoči Bartolova”.

Roman je to ratne tematike, priča o 1. bojnoj 109. brigade i njihovom doprinosu obrani Republike Hrvatske. Sastoji se od četiri dijela: Vojni vlak, Durgutovica, Vukovar i Jarmina. Autor vrlo živo opisuje stvarne sudionike tih događaja i vremena, povijesne crtice mnogima možda nepoznate, a itekako zanimljive za razumijevanje novije hrvatske povijesti.

Možda čitateljima neočekivano u prvom dijelu knjige donosi goruću tabu temu – abortus. Autor opisuje slučaj djevojčice koja se u ratno vrijeme rodila pukim slučajem, naime doktor je imao puno ranjenika pa nije došao na dogovoreni abortus. 

U svom govoru autor je pozdravio brojne kolege branitelje koji su sinoć bili prisutni u dvorani, kao i one koji više nisu s nama, smatrajući nepravdom što ih je mnogo zaboravljeno i marginalizirano. Na pozornici su mu se pridružili generali Slavko Butorac i Vinko Vrbanac, kolege suborci iz Mikanovaca i okolnih mjesta, Ivo Kostić, Mirko Blažević, Ilija Miličević, Drago Levanić, Pero Pažin, Željko Đerek.

Željko Đerek možda je najbolje dočarao početak i tijek rata. Pričao je o tome kako ga je Pavao Petričević pozvao u svoju kuću da se javi zbog organizacije obrane, te kada se odazvao Pavo nije bio kod kuće, ali mu je njegova supruga Manda Petričević uručila kalašnjikov bez streljiva pa prenijela Pavine riječi “ništa ne diraj, daj si mašti na volju, prouči“. Željko je kasnije postao važna osoba koja je obučavala ljude rukovanjem minobacačima, rukovanje topničkom municijom, i ostalim vatrenim oružjem.

Autor nam na kraju knjige donosi detaljan popis imena vojnika i časnika 1. bojne i datume važnijih događaja od 28.5.1991. do 05.02.1992. godine. Predstavljanje su uveličali članovi KUD-a Šokadija iz Starih Mikanovaca, ženska vokalna skupina Art Voice, Domaći tamburaši i muška pjevačka skupina KUD-a Šokadija Stari Mikanovci. Autor je u svom govoru još istaknuo važnost obitelji kao temelja i pokretača svega. Poručio je da je u ratu pobjednik onaj koji pobijedi strah. Prema riječima urednice knjige, profesorice Marine Petričević, autor nas kroz ovu knjigu podsjeća koliko je u ovoj našoj užurbanoj svakodnevici nebitno materijalno, nego dom kao trajna vrijednost za koju se isplati boriti.