Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga! Evo što znamo o svečanom otvorenju 57. Vinkovačkih jeseni…

Detalj sa svečanog otvorenja 56. Vinkovačkih jeseni FOTO: Dražen Bota

Da je ravnica slavonskomu čovjeku izvor ne samo nadahnuća nego i životnih blagodati, prikazat će scensko uprizorenje svečanoga otvorenja nazvano Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!, što je ujedno i tema ovogodišnjih, 57. po redu, Vinkovačkih jeseni. 

– Svečano otvorenje donosi priču o slavonskome čovjeku, sinu širokih slavonskih ravnica, dječaku zanesenjaku koji je imao samo jednu želju; život posvetiti visokomu obrazovanju i nauci kroz doprinos zemlji slavonskoj koju je volio nadasve – kaže Marko Sabljaković, autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni.

Kroz niz epizodnih scena svečanoga otvorenja Vinkovačke jeseni koje će – odlučeno je danas na sjednici Organizacijskoj odbora 57. Vinkovačkih jeseni – biti održano u petak, 16. rujna, još će pokazati kako su životne vrijednosti na ovome tlu oduvijek bivale u narodu koji ih je znao čuvati kao obilježje roda šokačkoga.

Kada bi se osjećalo potiskivanje vrijednosti u borbi s nedaćama novih vremena, Slavonija bi iznjedrila perom ispisanu kritiku svojih najvećih štovatelja čije su svevremenske teme nepresušan izvor motivacije i danas.

– Svečano otvorenje, tematski prožeto stihom Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!, u svojoj sadržajnoj cjelini sjedinit će istinit životni put, odnosno biografiju dječaka rođena koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, s maštovitošću dramaturških događaja i galerijom likova zastupljenih u književnoj ostavštini Vinkovčanina Josipa Kozarca – dodaje Sabljaković.

Što još trebamo znati o svečanom otvorenju 57. Vinkovačkih jeseni?

– Dječakovo odrastanje i roditeljski odgoj o značaju i važnosti obrađivanja zemlje, a potom životni put snažno obilježen školovanjem u vinkovačkoj gimnaziji, stjecanje visoko obrazovanoga nauka, boravak u rodnome mjestu gdje zagovara, ukazuje na potrebu, a potom inicira društveni i kulturni procvat male slavonske sredine te nastavak rada i nauka o poljodjelstvu u gradovima slavonske ravni obrazujući mlade studente kao i organiziranje predavanja koja su pohodila tisuće seljaka…, samo su dio događaja i tema kojom će ovogodišnje svečano otvorenje nastojati zaokupiti pažnju gledatelja. Vinkovci će školovanjem oplemeniti dječakov život, a posebno mu u sjećanju ostaje susret s kazališnom družinom Veseli pustinjak koja je prethodila kasnijemu osnivanju vinkovačkoga diletantskog kazališta – otkriva još Sabljaković.

Navedene događaje scenski će prožeti mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata, običaja i motiva tradicijskoga života, bogatstvo ruha narodnoga kao i suvremen pristup scenografskom vizualnom identitetu scenskoga prostora. Galerija likova kroz glumački ansambl vjerno će svojom upečatljivošću dočarati život nekadašnji, a neće nedostajati ni duhovitosti kojom se teži ne samo ponešto ismijati nego i kritizirati.

FOTO: Dražen Bota