RAZBIJEN MIT Kava s pogledom na stonske zidine, starije od dubrovačkih, jeftinija od vinkovačke!

Svako malo prijelomne vijesti vrište o urnebesnim cijenama na Jadranu; em sendvič od tunjevine 120 kuna, em duža s mlijekom u Dubrovniku 30 kuna… No, ugodno smo se iznenadili kada nam je u pitomom Stonu, gradiću u korijenu Pelješca, isporučen račun za ukusnu, kremoznu i nadasve famoznu kavu s toplim mlijekom koju smo platili – devet kuna!

Kako to, kako to…?, pitamo vlasnika kafića Viva, to je Jakša Franković – Žile:

– Do prije nekoliko dana cijene su bile i niže, od 1. srpnja podignuli smo ih za kunu ili dvije, ovisno o artiklu. Sada je mali macchiato kod nas devet kuna, a veliki okruglih deset – rekao nam je stonski ugostitelj s dva prezimena.

Cijene bi u Jakšinoj Vivi vjerojatno bile i niže da nije najma lokala. Svejedno, i ove spomenute i više su nego korektne, primjećujemo…

– Znam da po obali ima lokacija s urnebesnim cijenama, primjerice u 50-ak kilometara udaljenom Dubrovniku. No, treba znati kako su i cijene najmova u Dubrovniku astronomske, koliko znam čak i do 20-ak tisuća eura mjesečno. I s ovakvim cijenama uspješno održavam poslovanje, imam uposlena četiri djelatnika. Ne jurim za ekstra profitom, ista situacija je i kod kolega u susjednim lokalima. Nismo prokleti za parama – pojašnjava Jakša koji i sam konobari u Vivi.

Eto, razbijen je jedan mit o visokim jadranskim cijenama. Plastično opišimo; kava s pogledom na zidine starije od dubrovačkih jeftinija je od – vinkovačke!