Razvojna agencija VSŽ sudjelovala na IV. stručnoj međunarodnoj konferenciji „Zbrinjavanje i gospodarenje otpadom“

„Zbrinjavanje i gospodarenje otpadom“, naziv je IV. Međunarodne konferencije održane u Zagrebu na kojoj je aktivno sudjelovao i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije (RA VSŽ). Konferenciju je organizirala Udruga „H2-Vodikov članak Zagreb“ rukovodeći se pritom Direktivama i prioritetima Europske komisije koji su navedeni u Europskom zelenom planu 2020/30/50.

– Europski zeleni plan je strategija za postizanje održivosti gospodarstva Europske unije s ciljem pretvaranja klimatskih i ekoloških izazova u prilike na svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije – pojasnio je Cota. 

Prema Europskom zelenom planu 2030/2050 na području Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca predviđa se korištenje proizvodnih i korisničkih potencijala vodika u javnom prometu s obzirom na dostupne izvore energije (OIE) za proizvodnju čistog vodika (H2).

– U tom kontekstu izuzetno je značajan županijski strateški projekt Transportno-logističkog centra koji će se razvijati kao moderna mješovito proizvodno-logistička zona te će predstavljati jedan od najvećih potencijala VSŽ – dodao je Ilija Cota, ravnatelj RA VSŽ, naglašavajući u zaključku kako će se u okviru Transportno-logističkog centra obavljati aktivnosti koje se odnose na prijevoz, logistiku i distribuciju robe, dok će preostale površine kroz komunalno opremljene parcele biti ponuđene na prodaju zainteresiranim poduzetnicima koji obavljaju proizvodno-prerađivačku djelatnost.