Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj: Moderan kompleks na 8.000 m2

Vukovarsko-srijemska županija, kao nositelj, trenutno provodi projekt izrade potrebne projektno-tehničke dokumentacije za Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj (RCDR) s partnerima Gradom Vinkovcima i Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije (RA VSŽ).

Uz navedene institucije u pripremu projekta izgradnje i opremanja uključeni su i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), Zavod za informatiku Vukovarsko-srijemske županije, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. te drugi relevantni dionici koji će doprinijeti kvalitetnoj pripremi projekta.

Lokacija budućeg RCDR je pokraj prodajnog centra Pevex unutar zone Zalužje, a ukupna vrijednost procjenjuje se na 140 milijuna kuna. Od značajnijih sadržaja unutar istog ističu se poslovni/uredski prostori, poduzetnički start-up inkubator s radionicama, multifunkcionalna dvorana te prostori za izvođenje studija računarstva i automatike.

RCDR se temelji na „quadruple helix“ konceptu koji bi povezivao javni (RA VSŽ, VIA d.o.o, Zavod za informatiku VSŽ), znanstveni (FERIT), privatni (postojeći i novi MSP-i) i civilni sektor (udruge) koji će se međusobno nadopunjavati kroz uspostavu zajedničkih aktivnosti i usluga te razmjenu znanja, s posebnim naglaskom na digitalizaciju odnosno na uvođenje Industrije 4.0 u procese proizvodnje. Tako bi RCDR kroz svoje djelovanje bio usmjeren na razvoj gospodarstva na području VSŽ i šire, i to posebice MSP-ova, kako onih u nastanku tako i onih postojećih, kroz ICT start – up inkubator s coworking prostorom. VSŽ planira stvoriti mjesto privlačno digitalnim nomadima i ostalim zainteresiranim dionicima s najnovijom infrastrukturom i uvjetima koji su im potrebni. Osim poslovnog prostora i suvremene uredske opreme, stanarima i korisnicima je na raspolaganju savjetodavna i konzultantska potpora pri realizaciji poduzetničkih ideja.

Kombinacijom dostupne infrastrukture i usluga svih ‘stanara’ RCDR-a, korisnici će dobiti potrebnu stručnu podršku, usluge i specijaliziranu infrastrukturu u procesu digitalizacije te ostale stručne i savjetodavne usluge kroz One stop service centar, Dunavski centar za inovacije i transfer tehnologija te Digitalni centar za inovacije Pannonia (DIH PANNONIA).

Projekt izgradnje i opremanja RCDR-a usvojen je kao jedan od 10 prijedloga strateških projekata od strane Partnerskog vijeća Vukovarsko-srijemske županije u sklopu izrade Plana razvoja Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021.-2027. Navedeni projekt je također jedan od projekata uključenih u Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, potpisanog na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kroz koji će se osigurati sredstva za realizaciju projekta.

– Krenuli smo u smjeru stvaranja modernog kompleksa s kvalitetnim i korisnim sadržajem na jednom mjestu, kako za korisnike tako i za zaposlenike unutar RCDR-a. Tako će uz najznačajnije sadržaje (uredske prostorije, start-up inkubator, prostorije za provedbu studijskih programa, multifunkcionalnu dvoranu) u sklopu RCDR-a biti i kantina za sve zaposlenike i studente te vrtić za djecu zaposlenika. Svakako je ovo velika prilika i izazov za našu županiju i grad Vinkovce s obzirom na složenost projekta, međutim s obzirom na sadržaj, infrastrukturu i usluge koje će se unutar RCDR-a pružati, vjerujemo kako će projekt doprinijeti razvoju gospodarstva te podići kvalitetu života u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji – naglašava ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.