Rezultati ROADPOL-ove akcije; 20 prekršaja uporabe mobitela, 50 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Od 16. do 22. rujna 2022. godine na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske u okviru pojačanog nadzora prometa usklađenog s akcijama ROADPOL-a za 2022. godinu provedena je preventivno–represivna akcija u prometu na cestama, projekt Roadpol Safety Days (Roadpol-dani sigurnosti u prometu), a 21. rujna 2022. godine i Dan bez poginulih u prometu. Geslo projekta je „Ostani živ i spasi živote drugih“.

Preventivno-represivna akcija primarno je usmjerena na suzbijanje prekršaja kojima su uzrokovane najteže prometne nesreće; nedopuštenu brzinu kretanja vozila, distrakciju, nekorištenje sigurnosnih pojasa i alkoholiziranost vozača.

Akcija je provela istovremeno na svim prometnicama Republike Hrvatske, koja je ravnopravna članica ROADPOL-a (mreže prometnih policija Europe). Na području VSŽ tijekom trajanja akcije uspostavljen je 281 punkt, kontrolirano je 981 vozilo, utvrđeno je 20 prekršaja uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom te 50 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. Dan bez poginulih u prometu protekao je bez smrtno stradalih.