ROBNA RAZMJENA Zagreb najgori, Vukovarsko-srijemska u plusu 112 milijuna €!

Ilustracija/PEXELS

Poduzetnici s područja Vukovarsko-srijemske županije u prošloj su godini izvezli roba i usluga u vrijednosti 692 milijuna eura, dok je uvezeno robe u vrijednosti 579 milijuna eura, stoji u posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku. U usporedbi s godinom ranije, kada je izvezeno 1,362 mijardi eura roba i usluga, djeluje kao veliki pad, no razlika se krije u „plinskom biznisu”.

Naime, na djelatnosti Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, u 2022. godini prihodi s inozemstvom iznosili su 996,6 milijuna eura, dok su u prošloj godini bili višestruko manji te su iznosili svega 332 milijuna eura. S obzirom na velike poremećaje u opskrbi plinom koji su zahvatili, ne samo Hrvatsku veći i cijeli svijet, 2022. godina bila je ekstremna po tom pitanju. To se svakako moralo odraziti na poslovanje poslovnih subjekata s našeg područja s obzirom kako je u našoj županiji registriran najveći regionalni igrač u ovom području – PPD. Ipak, i s takvim padom, poslovni rezultat poslovanja s inozemstvom u ovom sektoru i dalje je pozitivan te iznosi 98,9 milijuna eura.

Međutim, ono na što se treba fokusirati jest suficit koji su ostvarile tvrtke s područja Vukovarsko-srijemske županije koji, u ukupnom zbroju, u 2023. godini iznosi impresivnih 112,3 milijuna eura. Mnogi će se iznenaditi, ali najbolji rezultat ostvarila ga je u našoj županiji – prerađivačka industrija koja je u plusu za čak 123 milijuna eura! Godinu ranije, suficit prerađivačke industrije iznosio je 109 milijuna eura.

Od značajnijih pozitivnih uspjeha spomenimo i poljoprivredni sektor naše županije koji je izvezao za 10,4 milijuna eura više robe nego što je uvezeno. Ipak, godinu ranije taj plus iznosio je 25 milijuna eura, dok nam je u prošloj godini ukupan izvoz iznosio 23 milijuna eura. Dakle, manje smo izvezli poljoprivrednih proizvoda, nego što je ostvaren profit godinu ranije. To se isto može pripisati nenormalno visokim cijenama žitarica uzrokovan ratom u Ukrajini.

Što se tiče negativne strane, najveći je nesrazmjer kod trgovine na veliko i malo gdje smo u deficitu od čak 107 milijuna eura, dok je u 2022. godini taj deficit iznosio 92 milijuna eura.

Što se tiče ostalih županija, Koprivničko-križevačka je ostvarila najbolji rezultat s 158,8 milijuna eura suficita, 133 milijuna eura imala je Međimurska, 11 manje Krapinsko-zagorska, dok je Vukovarsko-srijemska županija na četvrtom mjestu.

Po negativnom rezultatu, najveći deficit ima Grad Zagreb s brutalnih 13,35 milijardi eura! Slijedi ih Zagrebačka županija s 2,4 milijade eura negativne robne razmjene. Ono što je zanimljivo, od jadranskih županija sve su u minusu osim Dubrovačko-neretvanske.

NAJBOLJI POZITIVAN REZULTAT POSLOVANJA S INOZEMSTVOM: 

 1. Koprivničko-križevačka suficit od 158,8 milijuna eura
 2. Međimurska suficit od 133 milijuna eura
 3. Krapinsko-zagorska suficit od 122 milijuna eura
 4. Vukovarsko-srijemska suficit od 112,3 milijuna eura
 5. Dubrovačko-neretvanska suficit od 114 milijuna eura
 6. Sisačko-moslavačka županija suficit od 98 milijuna eura
 7. Brodsko-posavska suficit od 84 milijuna eura

NAJGORI REZULTATI POSLOVANJA S INOZEMSTVOM: 

 1. Grad Zagreb deficit od 13,35 milijarde eura
 2. Zagrebačka županija deficit od 2,4 milijarde eura
 3. Splitsko-dalmatinska deficit od 790 milijuna eura
 4. Primorsko-goranska deficit od 451 milijun eura
 5. Istarska deficit od 253 milijuna eura

Osječko-baranjska deficit od 29 milijuna eura