Rujana Bušić Srpak: Raste interes domaćih gostiju za destinacije na istoku Hrvatske

Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ VSŽ FOTO: Danijel Soldo

Prošlogodišnji trend porasta broja noćenja na istoku Hrvatske nastavlja se i u ovoj godini. Prema podacima Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije za prva tri mjeseca ove godine broj noćenja u našem dijelu Hrvatske porastao je za više od 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom veći dio gostiju čine domaći turisti koji su svojim dolascima i noćenjima pozitivno utjecali na turističke rezultate županije. Naime, čini se da je interes za istočni dio Hrvatske napokon stabilan i kod domaćih putnika u porastu.

– Rezultati prvog tromjesečja, ali i cijele prošle godine, pokazuju da se turizam može održati i u kriznim situacijama kao što je pandemija. No, važno je pritom naglasiti da su za opstanak turizma na kontinentu zaslužni domaći gosti. Oni i jesu u našem fokusu i upravo oni i u kriznim situacijama mogu održavati turističko kretanje, oživjeti turistički potencijal i potaknuti domaće gospodarstvo. Glavnina naših gostiju dolazi iz Hrvatske, a gotovo polovica njih iz Zagreba i Zagrebačke županije komentirala je direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak i dodala kako na valu aktualnih poskupljenja županija još uvijek ima pristupačne cijene te pruža izvrsnu vrijednost za novac.

                                                        Vinkovci  FOTO: Hrvoje Jurić 

Turistička slika u prvom kvartalu ove godine pozitivan je nastavak prošle, 2021. godine. Prošle godine se domaći turizam još uvijek oporavljao od posljedica pandemije koronavirusa, ali to nije zaustavilo porast broja noćenja u odnosu na 2020. godinu. Broj noćenja u 2021. godini tako je premašio pandemijsku 2020. za gotovo 44 posto. Uspoređujući, pak, ostvareni rezultat s 2019. godinom, ostvareno je gotovo 90 posto prometa iz predpandemijske godine.

– Broj upita za kraće odmore u županiji kontinuirano raste, posebice uoči uskrsnih blagdana. Uspjeli smo kroz pandemijsko vrijeme utjecati na izbor putovanja domaćih putnika i zauzeti svoju poziciju na tržištu. Interes za istočni dio Hrvatske raste, raste i turistički promet i čini se da domaći gosti više ne biraju isključivo morske destinacije već i druge krajeve Hrvatske – dodala je Bušić Srpak.

                                                                          Spačvanski bazen          FOTO: Mario Romulić

Realizacijom značajnih EU projekata u turizmu na području grada Otoka, projekta Vrata spačvanskog bazena dovršenog u svibnju 2021. godine i realizacijom projekta Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, značajno se razvija turistički sadržaj županije i podiže razina kvalitete ponude. Upravo su pružanje novih sadržaja i doživljaja te održavanje kvalitete ponude, primarni ciljevi koje TZ Vukovarsko-srijemske županije želi ostvariti u kreiranju, razvoju i promociji destinacije te zadovoljstvu posjetitelja.