S jučerašnjim danom prvom dozom cijepljeno 55 posto odraslog stanovništva

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je utrošeno 3.533.116 doza cjepiva, a prvom dozom cijepljeno je 55 posto odraslog stanovništva.

Obuhvat među zdravstvenim radnicima premašio je 73 posto. Ravnateljstva bolnica izvještavaju da gotovo više nema djelatnika bez covid potvrde koji se istodobno odbijaju testirati.

U proteklih tjedan dana bolnice su zaprimile 638 pacijenata, a na bolničkom je liječenju trenutno 871 osoba. Na respiratoru su 122 pacijenata, a kontinuirano raste broj onih koji trebaju intenzivno liječenje. Udio hospitaliziranih na respiratoru dosegnuo je 15 posto.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je od prošle sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio pet novih odluka, a zbog epidemioloških razloga nema mjesta popuštanju nužnih epidemioloških mjera koje su na snazi.

Stožer je odlukama koje vrijede do 31. listopada produljio primjenu mjera koja se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenja zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza.

– Do ublažavanja ili ukidanja nekih od epidemioloških mjera može doći samo ako svi zajedno djelotvornije utječemo na ograničavanje učinaka epidemije, što se najbolje može postići ako proširimo obuhvat cijepljenja i pridržavamo se mjera – naglasio je Božinović.