Sa Skupštine VSŽ; spremna dokumentacija za energetsku obnovu vinkovačke bolnice, projekt ”težak” čak 98 milijuna kuna

Čak 19 točaka našlo se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Vukovarsko-srijemske županije čiji su vijećnici izglasali suglasnost Općoj županijskoj bolnici Vinkovci za nabavku predmeta nabave za 2021. godinu čija vrijednost prelazi 300 tisuća kuna.

Također, izglasana je i suglasnost za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za izvođenje radova na izgradnji zgrade Zavoda za hitnu medicinu VSŽ – ispostava Vukovar II. etapa. Projekt će biti financiran iz decentraliziranih sredstava, a ”težak” je oko tri milijuna kuna.

Najznačajniji EU projekt je energetska obnova vinkovačke bolnice. Posrijedi je projekt vrijedan čak 98 milijuna kuna, dokumentacija je spremna, očekujemo natječaj. U okviru tog projekta radit će se i energana na biomasu te spalionica medicinskoga otpada – informirao je Mato Puljić, v.d. pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb.

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Vinkovci za izgradnju zdravstvene ambulante u Vinkovačkom Novom Selu, projekt je vrijedan četiri milijuna kuna; dijelom iz vlastitih, dijelom iz decentraliziranih, a dijelom iz sredstava EU fondova.

Izdvajamo i prihvaćanje prijedloga Programa potpora poljoprivredi na području VSŽ za razdoblje 2021. do 2023. godine. O tome je govorio Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu:

Odlučili smo raspisati program kroz koji će nam omogućiti intervenciju kod malih poljoprivrednih gospodarstava za one probleme koje mogu rješavati isključivo uz potpore male vrijednosti. Na taj način pokušat ćemo ohrabriti ljude na legalizaciju proizvodnje u vlastitim pogonima, na stjecanje novih znanja i vještina ili certifikata pomoću kojih bi sa svojim proizvodima mogli ući u velike trgovačke lance. Takvih poljoprivrednika na području VSŽ je stotinjak, a za njih je osigurano proračunskih 1.000.000 kuna.

A 36,7 milijuna kuna iznosi financijski plan županijske Uprave za ceste za 2021. godinu. Iz spomenutoga iznosa izdvojit će se sredstva za izgradnju autobusnog stajališta u Jarmini, rekonstrukciju zadnje dionice ceste u Novim Jankovcima od željezničke pruge do kanala Vidor, sanacija mosta na rijeci Biđ u Cerni, rekonstrukcija križanja u Bogdanovcima u kružni tok te sanacija ceste Mohovo-Lovas.

Ponešto je sredstava izdvojeno i za Program javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko-srijemske županije čija vrijednost iznosi nešto više od dva milijuna kuna. Navedenim sredstvima poduprijet će se organizacija Lutkarskog proljeća i Festivala glumca te financiranje ZAKUD-a i Bibliobusa.