SAD I TO ZNATE Ovo je povijesno najveće povećanje plaća, kaže danas Plenković

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, IZVOR: Vlada RH/screenshot

– Uredbe koje donosimo se odnose na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada i to je najvažnija tema današnje sjednice, sažetak je poruke koju je na početku sjednice poslao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

U nastavku sjednice Plenković je elaborirao kako je ostvaren cilj jednake plaće za jednake vrste poslova u državnoj i srodnim službama, dok je kao uspjeh označio dostignutu prosječnu plaću od 1.000 eura za administrativne djelatnike.

Prema njegovoj matematici, minimalna plaća od 2016. godine porasla je za 103%, dok je prosječna plaća rasla na 59%.

Pri tome, Plenković nije propustio ‘bocnuti’ svoje prethodnike na premijerskoj funkciji.

– Ukupno povećanje osnovice od 2009. do 2016. bilo je 0 posto. Nakon toga slijedi promjena politike, kada smo mi preuzeli odgovornost i kroz partnerstvo sa sindikatima i kroz rad na boljim ekonomskim i financijskim uvjetima Hrvatske, pa ostvarujemo rast osnovice za 40 posto u odnosu na 2016. godinu.

Plenković smatra kako je to sve rezultat njegovog rada, pa nabraja…

– Ovoga ne bi bilo da nije bilo odgovorne politike pupravljanja javnih financija, da nije bilo poreznog rasterećenja, da nije bilo sustavnog, ispravnog vođenja politike kojeg su prepoznale sve svjetske agencije gdje je Hrvatska od 2016. rasla 4 stupnja i dosegla investicijski kreditni rejting kojeg nismo imali nikada. Ovoga ne bi bilo da nismo osigurali eU sredstva koja predstavljaju 15% BDP-a, i ovoga ne bi bilo da BDP iznosi 20 tisuća eura po glavi stanovnika, a 2016. bio je 11,5 tisuća eura, naglašavao je nekoliko puta Plenković.