Sad je i službeno; Općina Stari Jankovci – prijatelj djece! Prva i zasad jedina u VSŽ…

U okviru Godišnjeg savjetovanja Gradovi i općine – prijatelji djece općinskom načelniku Starih Jankovaca Draganu Sudareviću svečano je uručena titula „OPĆINA STARI JANKOVCI – PRIJATELJ DJECE“. Laskavo i zasluženo priznanje Sudareviću je uručila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

– Zahvala svima koji su dali obol ovome priznanju i najljepšem nam božićnom daru, prije svega Koordinacijskom odboru Općine Stari Jankovci s predsjednicom Anitom Jakovljević Drmić, Općinskom vijeću Općine Stari Jankovci, Savezu društava „Naša djeca“ na dugogodišnjem prijateljskom, savjetodavnom i kooperantskom odnosu, ocjenjivačkom timu što je pozitivno valorizirao naše napore. A posebna zahvala roditeljima i djeci na pozitivnoj ocjeni kroz neovisno i objektivno istraživanje. Ovaj počasni naziv je dokaz da i male općine s istoka Hrvatske brinu o djeci i prepoznaju njihove potrebe. Naša tabla će biti najistočnija unutar kruga obitelji od 88 općina i gradova prepoznatih kao prijatelji djece. I prva koju će ogrijati sunce s istoka Lijepe naše. Za sada – rekao je Sudarević uz napomenu da mu je poznato kako sve općine i gradovi naše županije čine velike napore za dobrobit djece…

– Moramo biti svjesni i realni da smo ograničeni u ljudskim i financijskim kapacitetima. U mnogo čemu smo u podređenom položaju, ali znamo da je ulaganje u dobrobit djece dugoročno najisplativije. Ovo priznanje nas obvezuje za daljnje napore, kao i što dokazuje da smo spremni. Ne od sutra, već od jučer – dodao je Sudarević.

Status je Općini Stari Jankovci dodijeljen za ostvarivanje prava i potrebe djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece.

Tijekom svog rada, Koordinacijski odbor Općine Stari Jankovci imao je zadatak poticati sve sudionike da kontinuirano rade i čine što najviše mogu za dobrobit djece. Iz Općine Stari Jankovci napominju da je ovo velika čast, ali istovremeno i veliki izazov, i obveza. Dobivanjem statusa Općina Stari Jankovci te sve udruge i ustanove koje rade s djecom obvezuju se usavršavati postojeće programe za djecu.

Također, u Starim Jankovcima opravdano su ponosni što su prva općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je ostvarila ovaj status. Ovom prigodom, inače, Općini Stari Jankovci dodijeljena je i pohvala za provedenu „Naj-akciju“ 2021. godine pod nazivom „Vesela farma“.