Sadržajan ožujak u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“

Piše: Matej Delaš

Vinkovačko Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ izvijestilo je o predstavama koje će se u ožujku moći (naravno, s obzirom na epidemiološke mjere i broj gledatelja) pogledati na pozornici. Nakon praznijega razdoblja suzdržavanja od okupljanja većega broja ljudi, u ožujku će gledatelji u Gradskome kazalištu imati prigodu sjediti čak devet puta.

Nova predstava „Što žena umije“ koju izvodi Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ u suradnji sa sisačkim, na rasporedu je od petka 5. ožujka do nedjelje 7. ožujka u 20 sati te u petak 26. ožujka također u isto vrijeme. Komedija „Žene u crvenom“ Hrvatskoga narodnog kazališta Osijek, kojoj režiju potpisuje Damir Mađarić, bit će izvedena u četvrtak 11. ožujka u 20 sati. U subotu 13. ožujka u 11 sati bit će prikazana predstava Vladimira Andrića „Crvenkapica“. Predstava „Boeing-Boeing“ Nine Kleflin, u kojoj glumi Vedran Dakić, na rasporedu je u nedjelju 21. ožujka u 20 sati te je u subotu 27. ožujka u 11 i u 12 sati na rasporedu predstava za djecu „Djevojčica sa šibicama“  Gradskoga kazališta Požega.

S Vedranom Dakićem razgovarali smo o predstavama „Boeing-Boeing“ i „Što žena umije“:

Iako napisana kao farsa, stil je predstave „Boeing-Boeing“ iznimno vodviljski. Lik Bernarda zapravo predstavlja „zlatnu mladež“ Pariza. Mladića kojemu je sve pruženu u životu od strane imućnih roditelja i koji tu životnu situaciju maksimalno iskorištava. Iako je nadobudni arhitekt, njegova su strast žene. Točnije, tri žene koje izmjenjuje (igraju Josipa Oršolić, Matea Marušić i Zdenka Šustić, op. a.) uz pomoć svojega savršeno isplaniranog sustava i vjerne kućne pomoćnice Berthe (Sanja Toth, op. a.). Stvari se zakompliciraju povratkom prijatelja o kojem nije znao da je živ. Njegov savršeni sustav više nije tako savršen. Osobno mi je ovu predstavu ogroman užitak igrati jer zbilja ne stigneš razmišljati, nego samo reagiraš i prepustiš se onome što je uvježbano. Druga predstava, kojoj će ovih dana biti premijera, zove se „Što žena umije“, a redateljica je Vinkovčanka Biljana Čakić. Predstava se bavi temom feminizma i muško-ženskih odnosa, a u njoj igram dva lika iz dva različita vremenska razdoblja. Rad na tim ulogama zasigurno je bio nešto drugačiji, ali vjerujem da je uvijek tako u glumi jer se susrećemo s novim redateljima, pristupima, komadima… Jedna je od uloga karakterno veoma različita od mene osobno, a tome se uvijek radujem na sceni.

Treba napomenuti još i to da u petak 5. ožujka, od 9 do 12 sati, Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ prikuplja hranu i higijenske potrepštine za potresima stradalo područje. Naglašavamo i to da se ulaznice za predstave mogu kupiti na kazališnoj blagajni od ponedjeljka do petka, od 8 do 12 sati, te sat vremena prije svake izvedbe. Prema epidemiološkim mjerama, trideset ljudi može nazočiti jednoj kazališnoj predstavi.