Šahisti Vinkovaca ispisali povijest; Stočko u zadnjem meču matirao za 1. A ligu

Sjajne vijesti stižu nam s Velog Lošinja gdje je danas okončana 1. B liga u šahu u kojoj su se među deset ekipa natjecali i šahisti Vinkovaca. I to vrlo uspješno, osvojili su 2. mjesto, odmah iza zagrebačke Mladosti. No, dva prvoplasirana kluba s ovog natjecanja stekla su pravo nastupa u 1. A ligi, u najjačem šahovskom rangu Hrvatske. I to kao jedini predstavnik Slavonije i Baranje!

Za Vinkovce su u ovom pothvatu sudjelovali: Ante Brkić, Stefan Tadić, Danilo Milanović, Josip Stočko, Patrick NikićRobert Soldo i Hrvoje Fajdetić!

Patrick Nikić (desno)

Uoči natjecanja Vinkovci su bili daleko od uloge favorita, u konkurenciji deset klubova bili su tek devetorangirani, sa samo dva velemajstora u sastavu, Brkićem i Milanovićem. Plasman u 1. A ligu vinkovački sastav ostvario je u posljednjoj partiji zadnjeg meča protiv Novog Zagreba, izravnog konkurenta.

Bila je to istinska drama; Vinkovcima je trebala pobjeda, a uoči odlučujuće partije rezultat je bio 2,5:2,5. Onda je na scenu stupio vinkovački as Stočko, inače FIDE majstor, koji je u sjajnoj, izuzetno napetoj pješačkoj i damskoj završnici nakon više od pet sati igre slomio otpor suparnika, intermajstora Ozrena Bitija.

Robert Soldo

Ovo je najveći uspjeh vinkovačkog momčadskog šaha, jer grad na Bosutu baš nikada ranije u svojoj bogatoj šahovskoj povijesti nije imao predstavnika u najvišem državnom rangu. Bravo, čestitamo!