Samo 75 zaposlenih u dvije sestrinske tvrtke ostvaruje polovicu prihoda VSŽ!

Poduzetnici sa sjedištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji ostvarili su u 2020. godini 3% ukupnih prihoda, a istim postotkom sudjeluju u neto dobiti svih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, pokazuju podaci FINA-e o poslovanju poduzetnika po županijama. Istovremeno, zagrebački su poduzetnici ostvarili gotovo 50% ukupnih prihoda hrvatskih poduzetnika te 58% neto dobiti.

Kako smo već pisali, u našoj županiji je lani poslovalo 2.273 poduzetnika koji su ostvarili gotovo 22,8 milijarde kuna prihoda s više od 655 milijuna kuna neto dobiti. Također, FINA navodi da su poduzetnici naše županije u 2020. godini zapošljavali 20.063 radnika, a prosječna plaća je iznosila 4.749 kuna.

Unatoč tome što su prema prihodima poduzetnici Vukovarsko-srijemske županije rangirani na visokom 8. mjestu po ostvarenim prihodima među 20 županija i Gradom Zagrebom te na 7. mjestu prema ostvarenoj dobiti, prema prosječnoj plaći smo na vrlo niskom 18. mjestu, o čemu smo već izvijestili.

Najveći pojedinačni prihod u 2020. godini ostvarilo je Prvo plinarsko društvo d.o.o. iz Vukovara u iznosu od 9,8 milijarde kuna što ga svrstava na 3. mjesto na rang ljestvici najvećih hrvatskih tvrtki. Ujedno je PPD d.o.o. ostvarilo dobit u iznosu od 274 milijuna kuna. Slijedi PIK Vinkovci plus na 102. mjestu s prihodom od 851 milijuna kuna, ali uz gubitak od preko 70 milijuna kuna. Na 135. mjestu je Boso d.o.o. iz Vinkovaca s 708 milijuna kuna prihoda i ostvarenom dobiti od 31 milijun kuna.

Od ostalih vinkovački tvrtki, prema visini prihoda slijede Drvna industrija Spačva d.d. s 249 milijuna kuna, Vinkoprom d.o.o. s 198 milijuna kuna te Sokol d.o.o. s 197 milijuna kuna.

Posebno nas treba brinuti zanimljivost s lošom pozadinom; naime, riječ je o podatku koji kaže da prihod samog jednog poduzeća, spomenutog PPD-a, čini preko 42% ukupnog prihoda županije, a poslovanje mu je većinom izvan granica naše županije! Zajedno sa sestrinskom tvrtkom Energia Naturalis, ukupan doprinos ove dvije tvrtke u vlasništvu Pave Vujnovca čini gotovo 50% prihoda naše županije, a zapošljavale su tijekom protekle godine samo 75 radnika.