Samo na Vinkulji: Županija ne želi više Džaltu na čelu Ekonomske škole, ali ne vjeruje ni svojim članovima Školskog odbora pa imenovala nova 3 člana

U postupku je (re)izbor ravnatelja Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Koji se pretvara u vrlo zanimljivu priču. Radi boljeg razumijevanja materije, evo važnih činjenica; ravnatelja većinom glasova bira sedmeročlani Školski odbor sačinjen od tri predstavnika osnivača (Vukovarsko-srijemska županija), tri predstavnika škole (tj. jedan iz Radničkog vijeća, a dva iz Nastavničkog vijeća) te jedan predstavnik Vijeća roditelja.

Dva su kandidata; dosadašnji ravnatelj, profesor kineziologije Mato Džalto, te njegov „izazivač” Josip Džakula, školski vjeroučitelj.

Sljedeća činjenica glasi; kolektiv je na strani Mate Džalte za kojega je ruku podignula velika većina kolega, njih 63 od 80, koliko ih je glasalo. Josip Džakula dobio je 17 glasova. Sve je ukazivalo na to da je pred Džaltom novi ravnateljski mandat, ali…

Imao sam sigurnu situaciju koja se potom potpuno zakomplicirala, jer se neposredno prije održavanja Školskog odbora, nekih sat vremena ranije, dogodio svojevrsni salto mortale. Naime, tri predstavnika osnivača, a riječ je o Petru Šimiću, Goranu Begoviću i Mijatu Kurtušiću, razriješena su dužnosti u Školskom odboru. Sa Šimićem i Begovićem sam sjajno surađivao, imao sam njihovu podršku, cijenili su i stav kolektiva, dok Kurtušić nije bio aktivan. Ali, ni presudan, kao ni predstavnik Vijeća roditelja, s obzirom na to da su za moj reizbor bila i više nego dovoljna tri glasa predstavnika kolektiva te očekivani Šimićev i Begovićev – pojašnjava Džalto.

Podrška kolektiva itekako mu znači, ali nije dovoljna za novi mandat, nedostaje još jedna ruka.

– Na ruku predstavnika Vijeća roditelja ne mogu računati, jer je dotični glas politički izlobiran. Podrška kolektiva? Naravno da mi znači, kolege jako dobro znaju s kim imaju posla, mnogostruko više puta vidjeli su me u radnoj odori nego u odijelu. Podršku kolektiva imao sam i prije pet godina, pa se sada nameće zaključak da ovom soju ljudi koji se tako žestoko bore protiv mog reizbora smeta čovjek koji hoda uspravno. I koji se klanja isključivo Bogu, a šešir skida samo poštenim ljudima. Dotični se očigledno ne prepoznaju ni u jednoj kategoriji, pa im kao takav smetam.

Tko su dotični; imaju li ime i prezime ili su u pitanju mitska bića?

– Zna se tko kadrovira, držim da ne treba dodatno pojašnjavati.

Uzgred, u Odluci o razrješenju i imenovanju članova Školskog odbora stoji i to da su umjesto Šimića, Begovića i Kurtušića njegovi novi članovi Jakov Belić, Alenka Paradžik i Benedikt Draškić koji će ovoga petka, 23. travnja, kao predstavnici osnivača (VSŽ) odlučivati o (re)izboru ravnatelja Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci.

– Očekujem kako će Belić, Paradžik i Draškić u petak podržati mog protukandidata. Prilično je izvjesno kako će njih troje provesti volju župana Bože Galića i na taj način pogaziti kolektiv. Inače, u petak neću ni biti u mogućnosti predstaviti vlastiti program, jer sam jutros saznao da bolujem od koronavirusa – dodaje Džalto koji kao da se pomirio sa sudbinom kako neće dobiti prigodu – suprotno volji kolektiva kojega je predvodio u prethodnom mandatu – i dalje sjediti u ravnateljskom naslonjaču.

Te da će – ne dođe li do kakvog kopernikanskog obrata – u njega zasjesti Josip Džakula. Podrazumijeva se, dakako, da smo kontaktirali i njega.

Hvala na interesu, ali ne osjećam potrebu ništa komentirati. Možemo razgovarati kada završi postupak izbora – rekao nam je Džakula.