Serija uspjeha učenika Srednje strukovne škole Vinkovci

Srednja strukovna škola Vinkovci i u ovim izazovnim vremenima bilježi velike uspjehe svojih učenika – ujedno, dakako, i profesora, tj. mentora – na natjecanjima. Njih desetak natjecalo se u različitim disciplinama, a svi odreda plasirali su se na državna natjecanja!

– Naša škola i u ovim neobičnim vremenima obilježenim pandemijom koronavirusa bilježi uspjehe naših učenika. Uspješno smo svladali mnoge nedaće i prepreke koje je zadala nastava na daljinu. Budući da smo škola koja obrazuje strukovna zanimanja, vrlo je važan, ako ne i najvažniji dio, praktična nastava u kojoj nastavnici i ostali stručnjaci poučavaju učenike u određenim sektorima, što s nastavom na daljinu predstavlja veliki problem. No, kada nešto voliš i kada ti je stalo, ne postoji prepreka, a to smo i dokazali – kaže školski ravnatelj Domagoj Bujadinović uz napomenu da se sva natjecanja odvijaju unutar Agencije za strukovna obrazovanja i obrazovanja odraslih – WorldSkills Croatia 2021.

Na prvom natjecanju u disciplini Poslovanje recepcije hotela učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Aura Cherin-Tihić (4.b, mentorica Mirjana Jakšić), plasirala se na državno natjecanje osvojivši 1. mjesto. Istovjetan uspjeh polučila je i Magdalena Štrangar (4.b, mentorica Maja Vidić) u disciplini  Poslovanje turističke agencije.

Na izlučnom natjecanju u disciplini Frizerstvo učenica Margareta Plivelić (3.f, mentorica Marijana Matošević) natjecala se u izradi vjenčane frizure na dugoj kosi prema zadanoj fotografiji (na modelu lutke). Domaćin natjecanja bila je Srednja strukovna škola Vinkovci, a natjecanje se odvijalo po prvi puta virtualno zbog epidemiološke situacije. Margareta i njezina mentorica pripremaju se za državno natjecanje koje će ovoga mjeseca biti održano u Zagrebu u svibnju.

Nadalje, na izlučnom natjecanju u disciplini Ugostiteljsko posluživanje Ana Sedlar (3.d, mentorica Klara Pilić) osvojila je 2. mjesto, posve dostatno za plasman na državno natjecanje WorldSkills Croatia 2021.

Na izlučnom natjecanju u disciplini Kuharstvo Gabriel Divković (3.e, mentorica Ana-Maria Stanković) fantastično je – bolji od svih konkurenata – pripremio pileća prsa prigotovljena metodom sotiranja uz prateće priloge koji su se sastojali od pšenične krupice, sira ribanca, tikvice, mrkve i šampinjona. Gabriel je posve zasluženo osvojio 1. mjesto te se i on plasirao na državno natjecanje.

Idemo dalje; u disciplini Soboslikarstvo natjecao se Luka Martinović (3.g, mentorica Melita Matijević). Crtež se izvodio na bijelu unaprijed pripremljenu podlogu povećanjem pomoću mreže sa zadanog uzorka u omjeru 1:10, olovkom, metrom i soboslikarskim ravnalom uz upotrebu libele. Obojenje se izvodilo kistom, valjkom i soboslikarskim ravnalom bez upotrebe traka. Vrijeme izvođenja zadatka bilo je četiri sata, a Luka je osvojenim 2. mjestom ostvario plasman na državnu smotru.

– Srednja strukovna škola Vinkovci bila je domaćin i izlučnog WSC natjecanja u disciplini pomoćni kuhar i slastičar. Natjecanje se odvijalo online na način da su učenici radove izrađivali u školskom praktikumu, no cijelo se natjecanje snimalo i povjerenstvo je pratilo izvedbu. Našu je školu predstavljala učenica 3.h Matea Šarčević kojoj je mentorica Marija Bošnjak. Svi su se učenici izvrsno snašli u zahtjevnom zadatku s tematikom „Jadranske rapsodije“. Zadatak je bio izraditi i poslužiti tri vrste kanape sendviča. Matea je pokazala zavidne vještine i osvojila 3. mjesto te se i ona plasirala na državno natjecanje koje bi se trebalo održati tijekom svibnja 2021. godine – dodaje ravnatelj Bujadinović.

Uspjesima vinkovačke Srednje strukovne škole ovdje nije kraj; na izlučnom natjecanju u disciplini Slastičarstvo Ivana Ezgeta (3.d, mentorica Nevenka Bionda) na temu izrade ruža i kala od smjese za ukrašavanje osvojila je 2. mjesto i također se plasirala na državno natjecanje na kojemu će ovu školu u disciplini Izrada modnog proizvoda predstavljati Lorena Cindrić (3.g, zanimanje krojač) koja je prezentirala potrebne vještine konstruiranja, šivanja i prezentacije. Slijedi uvježbavanje i brušenje vještina potrebnih da bi nastala dječja haljinica, modni proizvod koji se traži na natjecanju.

Zaključno, uspjeh je zabilježen i na državnoj smotri LiDraNo 2021. za dramsko-scenski izraz, također održan na daljinu, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te uz tehničku pomoć Zagrebačkoga centra izvrsnosti na Zagrebačkom velesajmu. Smotra je održana putem Zoom platforme, stoga su bili potrebni dobri tehnički uvjeti kako bi scenski nastup bio uvjerljiv i sugestivan. Prosudbeno povjerenstvo činili su državni izbornici: dr. sc. Mario Kovač, redatelj, te glumci Barbara Rocco, Jakov Bilić, Ivan Đuričić, Franka Klarić, Ivica Pucar i Sara Stanić, moderatorica programa bila je Mirela Barbaroša-Šikić, prof. Učenica vinkovačke Srednje strukovne škole Larisa Matić (1.a), mentorica Ivana Petričević) predstavila se dojmljivom izvedbom  lika Anke Lešićeve iz djela Tko se boji lika još?, autorice Julijane Matanović. Larisa je dobila pohvale za glumu, posebice dijelove u kojima je vrckavo glumila Slavonku, a potom se govorom preobrazila u lik staroga Lešića.

– Ponosni smo nas sve naše učenike, nastavnike i mentore koji su zaslužni za ove izvrsne uspjehe. Slijedi nekoliko tjedana priprema za državna natjecanja na kojima im svima želimo puno ustrajnosti, sreće i uspjeha – zaključuje ravnatelj Bujadinović.