Sjednica GV-a sazvana urgentno, završena ekspresno; Vinkovci se zadužili po još povoljnijoj kamatnoj stopi!

Danas je održana najkraća sjednica Gradskoga vijeća Vinkovaca u povijesti mlade demokracije ovoga kraja! Trajala je šest minuta. Toliko je trebalo za izglasavanje Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Vinkovaca kod Hrvatske poštanske banke o čemu su vijećnici već raspravljali na prošlotjednoj sjednici.

Današnja je sazvana urgentno, jer je u međuvremenu došlo do novih okolnosti koje je vijećnicima predočila Sanja Lozić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije. Naime…

– Prije stupanja na snagu prošlotjedne odluke pristigla je nova, povoljnija ponuda HPB-a kojom se ostvaruje značajna ušteda za gradski proračun – izvijestila je Lozić.

Podsjetimo, iznos kredita je 38 milijuna kuna, dugoročni je i u kunama, a koristit će se sukcesivno, prema potrebi naručitelja, do 30. travnja 2023. godine. Rok otplate je deset godina u mjesečnim anuitetima, a dospijeće prve rate je 31. svibnja 2023. godine.

Nova okolnost odnosi se na novu, povoljniju kamatnu stopu koja sada umjesto 1,25 posto iznosi 0,75 posto (nominalna), odnosno 0,80 posto (efektivna) umjesto 1,31 posto. Naknada za obradu kredita iznosi 114.000 kuna (0,30 ugovorenog iznosa kredita).

– Ova priča je izuzetno povoljna, čestitke onome tko ju je isposlovao. Jer, treba znati da u RH stopa inflacije iznosi preko 3 posto. Valja naglasiti i to da je u pitanju mogućnost zaduživanja do 38 milijuna kuna, što ne znači da ćemo tu mogućnosti i konzumirati. No, ukoliko se ukaže potreba za investiranje u neki od kapitalnih projekata, dobro će nam doći – rekao je Petar Šimić, predsjednik Odbora za financije i proračun Grada Vinkovaca u Gradskom vijeću.

Rasprave nije bilo, a gradski vijećnici izglasali su ovu odluku s 12 glasova „za” i pet „protiv”.