SKUPŠTINA HNK CIBALIA 799.994 razloga za sumnju

FOTO: igš

Sinoć je na Skupštini HNK Cibalia izglasana odluka o dokapitalizaciji.  Odnosno, pojednostavljeno, Grad Vinkovci upumpava točno 799.994 eura u klub.

Kao navijač, ne mogu nego zapljeskati ovom potezu, jer je to trenutno jedini način da produžimo život Cibi. S ovim novcem koji je, doduše, dovoljan za pokrivanje samo polovicu stvarnog duga, možemo ipak optimističnije gledati u budućnost.

Ali, kao građaninu Vinkovaca, u glavi mi se koti milijun pitanja…

Odakle Gradu odjednom 800 000 eura za ugruvati u Cibaliju?

Tko će ispaštati zbog toga; socijala, školstvo, budući projekti…?

Koliko bi, pod navodnicima, manji sportovi u gradu – poput plivanja, košarke, stolnog tenisa ili karatea – napredovali kad bi se taj novac pravilno raspodijelio na sve?

Kako će se dobiveni novac trošiti, odnosno kojim redom će se isplaćivati vjerovnici, jer je evidentno da novca nema za sve?

Kockar s tuđim novcem

Gradonačelnik Bosančić nije bio previše raspoložen odgovarati na ta i takva pitanja, sve se svelo na političke frazetine „vidjet ćemo“, „saznat ćete kad dođe vrijeme“ ili „rano je za tu temu“.

I da, nakon samo dvadesetak minuta, usred mog pitanja o neplaćenim članarinama, zatvorio je Skupštinu i napustio Gradsku vijećnicu. Vjerojatno je imao važnijeg posla…

Jedna stvar je kristalno jasna; Bosančić i njegovi šefovi su svjesni da, politički gledano, u Vinkovcima i Slavoniji stoje jednom nogom na tankom ledu, a drugom na kori od banane, te si jednostavno ne mogu dozvoliti daljnje srozavanje Cibalije ili, u najgorem scenariju, njezino gašenje.

U tom slučaju, ne bi imali niti minimalne šanse na svim mogućim izborima koji slijede, tako da će se idućih mjeseci svojski potruditi našminkati vremešnu gospođu, makar da izvana izgleda pristojno.

Šta košta da košta!

Bez oduševljenja, molim

Zašto ne mislim da je moj klub na putu oporavka i zašto sam siguran da je ovih osamsto tisuća eura ipak bačen novac?

Iz jednostavnog razloga; godinama se ne radi ništa dugoročno, planski, „za budućnost“, nego samo od prvog do prvog, od plaće do plaće, od mandata do mandata.

Ili od izbora do izbora…

Klub je truo i zapušten u svim segmentima i kategorijama tako da će ovaj novac brzo ishlapjeti pa smo za godinu-dvije, ovisno o razini nesposobnosti i nezainteresiranosti ljudi koji će biti posađeni na vodeće pozicije u klubu, ponovno na početku kraja.

Ovaj novac će nakratko pomoći, ali Cibaliji treba nešto drugo…

Cibaliji treba vraćanje na tvorničke postavke, veliko čišćenje i „generalka“, toliko ozbiljna da bi se, osim većine zaposlenika, trebalo izbaciti i namještaj iz klupskih prostorija, okrečiti sve i, za svaki slučaj, obaviti egzorcizam.

Dok čekamo izbor novog predsjednika, sportskog direktora, trenera seniorske momčadi, voditelja Škole nogometa i kompletnu promjenu klaunovskog Nadzornog odbora, možemo se samo nadati da će novo vodstvo biti mlado, neopterećeno, neovisno, žedno i gladno rada i uspjeha.

Zajebavam vas, znate da se to neće dogoditi nego ćemo opet klub nakrcati polupismenom hadezeovskom mladunčadi, željnih bildanja životopisa i napredovanja u stranačkoj hijerarhiji.

I ako se nešto može ušanirati, to se podrazumijeva.

Uglavnom, da sumiramo trenutno stanje;

ako su Cibaliji jedini spas Bosančić i HDZ, onda spasa nema.

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.