Slavonija kao sve važnije prapovijesno središte – znanstveno-stručni skup u Gorjanima

IZVOR: Općina Gorjani

Gorjani, malo mjesto u srcu Slavonije, ima bogatu povijest kojom se opravdano diči. U njemu su nekoć živjeli plemići Gorjanski na čijem se teritoriju odigrala poznata Gorjanska bitka. Također, iz Gorjana potječu i veličanstvene ljelje čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, uvrstivši njihov proljetni ophod na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Bogata povijest Gorjana seže puno dublje u prošlost, još u neolitik. Arheološkim iskapanjima u blizini naselja otkriveni su ostaci kuća, jama te ulomci keramičkih posuda i kameno oruđe, a kasnijim daljinskim istraživanjima utvrđeni su ostatci kružnih naselja.

Sa željom za produbljivanjem i proširivanjem dosad stečenog znanja o brojnim znanstveno relevantnim, pa i društveno aktualnim temama iz povijesti Gorjana te života i rada njegovih žitelja nekada i danas, Općina Gorjani zajedno sa suorganizatorima (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod i Fakultet hrvatskih studija) organizira znanstveno-stručni skup pod naslovom „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština“, koji se od 19. do 21. listopada 2022. održava u Gorjanima.

Skup je multidisciplinarnog i interdisciplinarnog karaktera, dizajniran je prema sadržajima i kronološki te će se na njemu moći poslušati više od 30 kratkih predavanja. Osim samih predavanja priređena je izložba „Gorjani – pod suncem, pod zemljom“ te posjet arheološkim nalazištima, a svoj nastup na skupu imat će i KUD „Gorjanac“.

Skup je podijeljen na sedam sjednica, na kojima će biti obrađene teme: Gorjani u povijesnoj retrospektivi – od srednjeg vijeka do suvremenog razdoblja, Demografski, društveni i kulturni razvoj Gorjana i Arheološka istraživanja i baština Gorjana.

U ova tri dana govorit će se o ljeljama, knezovima Gorjanskim, Gorjanskoj bitki, vojni Hansa Katzianera, crkvenoj povijesti Gorjana, Domovinskom ratu i Imri Agotiću, arheološkom nalazištima na području sela i brojnim drugim temama. O njima će govoriti brojni stručnjaci s područja povijesti, arheologije, demografije i drugih te nas po svemu sudeći očekuju tri zanimljiva dana u kojima ćemo jako puno naučiti o životu ovog malog slavonskog mjesta.

Ulaz na ovaj znanstveno-stručni skup je besplatan te organizatori ovim putem od 19. do 21. listopada pozivaju u Gorjane. Detaljan program bit će objavljen na mrežnim stranicama Općine Gorjani, ali i na portalu Vinkulja.hr koji je preuzeo ulogu medijskog pokrovitelja ovoga događaja.