Slobodan Mufić: Od 29. rujna Švedska živi staro normalno i to bez ijednog dana lockdowna!

Posljednjih mjeseci u hrvatskim medijima kao da je prilično splasnuo interes za epidemiološkom situacijom u Švedskoj, zemlji koja je tijekom prvog pandemijskog proljeća zbog svojih blagih i često kontroverznih javnozdravstvenih mjera bila pod posebnim povećalom svjetske javnosti. Za Švedsku se u ožujku i travnju 2020. godine, u vrijeme dok je Europa bila pod strogim lockdownom, pisalo kako ide putem katastrofe, kako eksperimentira na vlastitom pučanstvu, te kako do ljeta može očekivati i do 100.000 mrtvih zbog koronavirusa. Neki su hrvatski mediji otišli i tako daleko da su Švedsku i njenog glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnella optužili za “pomor staraca”, kojima se, navodno zbog štednje, umjesto medicinskog kisika davao morfij.

– S obzirom na visoku stopu smrtnosti od covida-19 u to vrijeme u Švedskoj, koja je tada bila među desetak najteže pogođenih zemalja svijeta, upiranje prstom u ovu skandinavsku zemlju i njeno isticanje kao primjera pogrešne pandemijske strategije nije bilo bez argumenata, no Tegnell je već tada upozoravao da će borba protiv koronavirusa biti maraton, a ne sprint. Razvoj događaja i današnja epidemiološka situacija ostavljaju prostora za tumačenje kako je Tegnell u mnogočemu bio u pravu unatoč početnim pogreškama i zabludama koje su dovele do visoke stope smrtnosti u populaciji starijoj od 70 godinakaže Slobodan Mufić, hrvatski novinar koji već pet i pol godina živi i radi u Švedskoj.

Gledajući samo stopu smrtnosti, jasno je da su švedski susjedi Norveška, Finska i Danska, prošli bitno bolje, no…

Gospodarska pozicija i epidemiološke brojke Švedske nakon punih 20 mjeseci pandemije govori ne samo da ni o kakvoj javnozdravstvenoj katastrofi ne može biti riječi nego da je Švedska uspjela proći kroz pandemiju s manje žrtava i gubitaka, te s manjim viškom smrtnosti nego najmanje dvije trećine europskih zemalja.

I sve to bez ijednog dana lockdowna!

Tako je, bez zatvaranja osnovnih škola do sedmog razreda, bez policijskog sata, bez zatvaranja gospodarstva, ugostiteljskih i uslužnih objekata, vrtića, teretana, javnog prijevoza, bez korištenja propusnica i covid-potvrda i, što je zanimljivo, bez obaveze, pa čak i bez preporuke korištenja maski, osim nekoliko mjeseci početkom 2021. u javnom prijevozu. Naime, Tegnell i švedski Zavod za javno zdravstvo smatrali su da su dokazi o učinkovitosti maski vrlo slabašni i da maske daju lažnu sigurnost građanima koji onda nisu dosljedni u poštivanju drugih mjera poput držanja distance.

Umjesto zabrana i ograničenja, Švedska se vlastitim građanima uglavnom obraćala preporukama i apelima, suzdržavajući se od strožih mjera. No, u prosincu prošle godine pojavila su se cjepiva protiv covida-19 i Švedska je pokrenula snažnu i dobro odmjerenu kampanju cijepljenja.

– Javnost je isprva bila suzdržana, ponajprije zbog loših iskustava s cjepivom protiv svinjske gripe prije desetak godina, kad je nekoliko stotina mahom mlađih osoba oboljelo od narkolepsije, odnosno bolesti spavanja, da bi nakon odličnih rezultata u cijepljenju starijih od 80 godina imunizacija bila masovno prihvaćena.

Malo o brojevima…

– Pokazalo se, naime, da je ukupna stopa smrtnosti od svih uzroka zbog dobro tempiranog cijepljenja ranjivih skupina potonula ispod pretpandemijskog prosjeka još krajem siječnja 2021. godine i takva je ostala do danas. Do ponedjeljka je Švedska cijepila 81,2 posto populacije starije od 16 godina, a još četiri posto građana primilo je prvu dozu cjepiva. Pretežno se koristi Pfizerovo cjepivo, dok se Modernino cjepivo daje samo osobama starijima od 30 godina. Kod starijih građana i zaposlenika sustava socijalne skrbi već je počela primjena treće doze.

Sveobuhvatna kampanja cijepljenja, kao i imunizacija mnogih građana preboljenjem, navodi dalje Mufić, omogućili su spuštanje epidemioloških mjera na minimum u lipnju ove godine, a 29. rujna Švedska je potpuno uklonila sve prepreke u svakodnevici građana i vratila se na pretpandemijsko vrijeme.

– Štoviše, od 1. studenoga više nema obaveze testiranja za cijepljenje i preboljele osobe, kao ni za djecu u predškolskoj dobi, bez obzira na simptome. Od njih se očekuje samo da ostanu kod kuće dok ne prizdrave. Treba naglasiti i da se famozne covid-potvrde u Švedskoj nikad nisu koristile, te da necijepljenima nisu zatvorena vrata nijednog javnog prostora ili ustanove. Zakonski je zabranjeno necijepljenima uručiti otkaz u bilo kojoj djelatnosti, pa tako i u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, moguće ih je tek premjestiti na radna mjesta na kojima nisu u dodiru s pacijentima i štićenicima.

Unatoč ukidanju svih mjera i preporuka, stope zaraze i smrtnosti od covida-19 uglavnom su nepromijenjene od kraja kolovoza. Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), Švedska u posljednjih 14 dana ima drugu najnižu stopu smrtnosti u Europi (nakon Islanda) i treću najnižu stopu zaraze (nakon Španjolske i Malte).

– I druge epidemiološke brojke otkrivaju da je pandemija koronavirusa za 10,5 milijuna Šveđana umnogome stvar prošlosti, jer trenutačno su na bolničkom liječenju 243 pacijenta s covidom-19 (u Hrvatskoj ih je 1.888, op.a.), od kojih je samo 30 na respiratorima (u Hrvatskoj ih je 246, op.a.). Na ljestvici ukupne stope smrtnosti od covida-19 od početka pandemije koju vrlo precizno vodi američko Sveučilište Johns Hopkins Švedska je trenutačno na 49. mjestu u svijetu i 30. mjestu u Europi sa 146 preminulih na 100.000 stanovnika.

Usporedbe radi, Hrvatska je na 16. mjestu u svijetu, između Slovačke i Slovenije, sa stopom smrtnosti 233.

– Imajući na umu, primjerice, da Danska ima ukupnu stopu smrtnosti na 100.000 stanovnika od samo 47, teško je Švedsku istaknuti kao najbolji primjer reakcije na pandemiju, ali nema nikakve sumnje da švedska iskustva otkrivaju koje su epidemiološke mjere bile nepotrebne, pa čak i štetne i kontraproduktivne, a koje su bile neophodne u zaštiti života građanazaključuje Mufić.