SLUČAJ SBERBANK “Nije najgore ostati bez ušteđevine, veći je problem ako Putin pritisne dugme”

Proglašen je dvodnevni moratorij poslovanja Sberbanke koji podrazumijeva da će građani i poduzeća danas i sutra moći ukupno dnevno raspolagati iznosom do 7.280 kuna, što predstavlja iznos prosječne plaće po izračunu Državnog zavoda za statistiku za prosinac 2021. godine. Od spomenutog iznosa 4.000 kuna moguće je podići na šalteru poslovnice banke, 2.000 kuna na bankomatu, a 1.280 kuna putem POS uređaja.

Danas pred vinkovačkom poslovnicom Sberbanke red, ali i zabrinutost, neovisno o tome što su depoziti na računima ove banke osigurani do iznosa od 100.000 eura.

– Nisam uspio danas podignuti svoju ušteđevinu, što sam službenicima najavio u petak. Podignuo sam samo dio, sukladno moratoriju. Ne mogu reći da nisam zabrinut ovom situacijom, ali čak i gubitak naših ušteđevina nije ono najgore što se događa ili se može dogoditi. Najgore će biti ako Putin „pritisne dugme”, novac bi u tom slučaju zanemariv problem – kaže Dražen Kovačević iz Antina koji će ovih dana promijeniti banku s kojom će surađivati, iako…

– Banku ću sigurno promijeniti, premda je Sberbanka dosad bila najpovoljnija i najuslužnija, ali ovo je definitivno kraj naše suradnje. Kako god ovo završilo – dodaje naš sugovornik.

Inače, Jedinstveni sanacijski odbor najavljuje kako će se od srijede normalizirati situacija oko Sberbanke Hrvatska. I još nešto; oni koji imaju kredite u Sberbanci neće ostati lišeni obveze njihova vraćanja čak ni u slučaju stečaja banke, to je jasno. Nejasno je, međutim, što će biti s onima koji su u sudskim sporovima sa Sberbankom vezanima uz „švicarac”, kao i s onim tužbama koje će po tom osnovu tek biti podignute.