Sofrenović (HSS): Tko će nadzirati provedbu Zakona o održivom gospodarenju otpadom?

Bliži se 1. svibnja 2022. godine kada započinje zakonska obveza odvajanja reciklabilnog otpada (biootpada) od komunalnog miješanog otpada. S tim u svezi iz Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Vinkovci osjetili su potrebu obratiti se javnosti, pred diktafon je stao Danijel Sofrenović, predsjednik GO HSS-a Vinkovci:

– Problematika odvajanja otpada još uvijek odgovarajuće riješena. Naši sugrađani su iz tvrtke Nevkoš dobili obavijest o podjeli spremnika ili kompostera za biootpad te dodatno pojašnjenje oko razdvajanja otpada prema novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom . Na raspolaganju imamo više vrsta spremnika (zeleni, žuti, plavi, op.a.), a novina je smeđi spremnik u koje će se odlagati isključivo ostaci hrane biljnog podrijetla, odnosno biootpad. Problem razvrstavanja otpada po novom Zakonu izražen je najviše kod stambenih zgrada gdje je nemoguće kontrolirati provedbu pravilnog razvrstavanja – kaže Sofrenović koji smatra da nije problem u stanarima stambenih zgrada koji se pridržavaju zakonskih propisa, nego neodgovorni „putnici namjernici”.

– Nerijetko se događa da neki od neodgovornih prolaznika odloži otpad bilo koje vrste u neodgovarajući spremnik, najčešće glomazni otpad. Evo, na fotografiji od prije dva dana vidljiv je samo jedan primjer loše prakse zabilježen na Lapovcima. Stoga se pitam, tko će i na koji način nadzirati cijelu provedbu razvrstavanja otpada jer prema uputama komunalnog poduzeća Nevkoš stoji kako u slučaju da se reciklabilni otpad nalazi u zelenom spremniku za miješani otpad, spremnik pri odvozu neće biti ispražnjen? – pita se Sofrenović očekujući od nadležnih rješenje navedenog problema pa zaključno šalje još jednu poruku:

– Na današnji dan, prilikom obilježavanja Dana planeta Zemlje, svi skupa pokušajmo poći od sebe, razvijajmo svijest i naviku o pravilnom zbrinjavanju otpada, pridržavajmo se zakona i pružimo svoj mali, ali važan doprinos u očuvanju okoliša našeg grada, države i u konačnici cijele Zemlje.