Speed Marathon, 24-satni nadzor brzine, u srijedu na 84 lokacije VSŽ!

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL (međunarodna mreža prometne policije) ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.

Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina. Ipak, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.
Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2021. godinu na području cijele Europe održat će se Speed Marathon.

Speed Marathon je 24–satni pojačani nadzor brzine koji se tradicionalno organizira jednom godišnje, a ove godine provest će se tijekom srijede, 21. travnja, od 00.00 do 24.00 sata. Za provođenje ovih aktivnosti policija će koristiti sve raspoložive uređaje za nadzor brzine i maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

Nadzor će se provesti tijekom 24 sata kontinuirano i to na 84 lokacije na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Na području Postaje prometne policije Vinkovci određene su 32 lokacije za nadzor brzine kretanja vozila, Policijske postaje Vukovar 19 lokacija, Postaje granične policije Županja 14 lokacija, Postaje granične policije Ilok 11 lokacija te Postaje granične policije Vrbanja osam lokacija.

Osim uključivanja medija u svrhu najave akcije, kao i prethodnih godina, građanima je omogućeno podnošenje prijedloga lokacija na kojima će se mjeriti brzina, za što su građani dostavili 63 prijedloga lokacija koje smatraju „rizičnima“. I to na području Vinkovaca 36 prijedloga, Vukovara 21 prijedlog, Županje četiri prijedloga te po jedan prijedlog u Iloku i Vrbanji.

Uz pomoć sugestija građana, policija je odabrala 84 lokacije, uvažavajući i lokacije koje su se iskustveno pokazale kao mjesta na kojima se učestalo događaju prometne nesreće.