Srijem i Slavonija proljetni hit za rekreativce i pustolove

FOTO: TZ VSŽ

Tražite inspiraciju za proljetno putovanje? Srijem i Slavonija odličan su izbor. Ako ste gurman i vinoljubac, a uz to volite akciju i ne mirujete ni kad ste na odmoru, ovu destinaciju morate posjetiti. Evo i zbog čega!

Na rijekama

Plovidba Dunavom izletničkim brodom se ne propušta. S jedne strane pogled na najveće atrakcije Vukovara: dvorac Eltz, Franjevački samostan s crkvom, Vodotoranj, tvornicu Borovo, luku Vukovar, a s druge na pješčane otoke i popularnu Vukovarsku adu, omiljeno kupalište u Srijemu i Slavoniji. Katamaranom Sveta Katarina zaplovite iz središta Nijemaca mirnim Bosutom do izletišta Sopotac, pa dalje Spačvom kroz najveću šumu hrasta lužnjaka u Europi.. Uživat ćete.

U šumi

Multimedijalna dvorana, jacuzzi i sauna, restoran sa 100 mjesta, sobe sa 60 ležajeva, otvoreni bazen, solarni brod, čamci, kanui, kajaci, bicikli, tricikli…, sve to nudi Bioekološko-edukacijski centar Virovi u Spačvanskoj šumi u blizini grada Otoka. Izgrađen je na prekrasnim Virovima, za koje kažu da nisu ni jezero, ni rijeka. Vodu skupljaju iz šuma u spačvanskom bazenu, a zahvaljujući podzemnim vodama nikad nisu presušili. Od njih do Loža, posebnog rezervata šumske vegetacije sa slavonskim hrastovima većim od 40 metara, u duljini šest kilometara vode poučne staze. Otkriće za romantičare i ljubitelje prirode!

Među vinogradima

Planinarenje u Srijemu i Slavoniji? Zašto ne? S tristotinjak metara nadmorske visine Liska je najviši vrhu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na Fruškoj je gori, iznad živopisnog Iloka. U ovu pustolovinu, koja traje nešto manje od dva sata, najbolje je ići u pratnji lokalnog vodiča obilježenom planinarskom stazom. Dok se penjete prema vrhu kroz zelene vinograde Srijemskog vinogorja uživat ćete u pogledu na Ilok, Dunav i ravnicu. A koji vas tek pogled očekuje s Liske!

Na biciklu

Kroz vinograde Srijemskog vinogorja možete i biciklom. Na istoku Hrvatske isprepleće se stotine kilometra biciklističkih ruta. Vode vas uz rijeke, prolaze kroz šume, pitoresknim selima i povijesnim središtima gradova… Iskusni biciklisti, rekreativci i sportaši rado biraju biciklističku rutu Srijem koja povezuje južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko-srijemske županije i nadovezuje se na EuroVelo 6, poznatiju kao Dunavska ruta. Ako odavno niste zavrtjeli pedale, sad je prigoda.