Srijem i Slavonija raj za gurmane

Srijemci i Slavonci u kuhinji su prirodni talenti. A to je jedan od osnovnih preduvjeta da biste bili dobar domaćin. Od svježih namirnica samozatajno i bez puno filozofije kreiraju najfinija jela, hoćete li po starinski ili na moderan način, ali uvijek uz duboko poštivanje tradicije i običaja.

Lako je njima, mogli biste pomisliti, kad imaju meso od crne svinje vrhunske kvalitete, kečige, šarane i somove netom ulovljene u rijekama, zlatnu ravnicu prepunu plodova pa se samo prošeću od „bašće“ do kuhinje, a domaće i prirodno uzgojeno uvijek se osjeti u loncu, na tavi ili u pušnici. To će vam potvrditi i poznati chefovi, zbog toga naručuju proizvode s lokalnih srijemskih i slavonskih obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, no ipak treba imati i malo smisla za spajanje različitih okusa, sigurnu ruku kad su začini u pitanju i umjetničku dušu kako bi sve te boje lijepo izgledalo na tanjuru i stolu. Jer u Srijemu i Slavoniji servira se obilno i raznoliko kao nigdje drugdje, pa sve to treba posložiti redom i sa smislom. Pravi raj za gurmane, neodoljiva destinacija i za one koji paze na kalorije, ali tko ih još broji na takvom odmoru?!

Za predjelo ponudit će vas čvarcima, kulenom, kulenovom sekom, švarglom, šunkom, slaninom, kobasicom, podlijevanim sirom, ajvarom…, potom ide krepka juha ili pikantno jelo iz kotlića – čobanac i fiš kojeg tu možete dobiti i bez kosti, nakon toga savršeno pečenje ili šaran u rašljama, pa ukusni kolačići svih boja i veličina, od sitnih „svatovskih“ do originalnih salenjaka… Može li bolje? Za dobar tek nazdravit ćete mirisnom rakijom, a svako jelo prati vrhunsko vino poznatog Srijemskog vinogorja u kojem su uživali kraljevi… I tako vam izgleda jedan sasvim običan dan u Srijemu i Slavoniji. Ono što je nekom svakodnevica, drugima je gurmanska gozba. Svratite, uživat ćete. I ne samo u jelu i vinima. Imaju  svašta za ponuditi, a istok Hrvatske posebno je lijep u proljeće.