Srpski patrijarh Porfirije pozvao ljude dobre volje da upale svijeću za sve nevine žrtve Vukovara

Srpski patrijarh i mitropolit zagrebački Porfirije pozvao je danas „sve ljude dobre volje“ da “kao i svake godine upale molitvenu svijeću za sve nevine žrtve Vukovara”.

– Ovih dana, braćo i sestre, vrši se spomen, sjećanje na sve one koji su postradali u Vukovaru. I upravo u kontekstu poruka koje nam odašilje današnje Evanđelje; u pozivu Božjem da podčinimo svoj život Kristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, ljubavi, vjere i nade, sjetimo se stradalih, nedužnih žrtava Vukovara – rekao je patrijarh Porfirije koji je na današnjem liturgijskom slavlju pozvao je vjernike da budu autentični kršćani i ljudi mira.

– Uputimo naše molitve i za sve one koji su nestali, kojima se još uvijek ne zna groba – dodao je patrijarh Porfirije naglašavajući kako kroz molitvu za sve žrtve Vukovara, „ujedno molimo za mir među svim ljudima na svijetu, molimo se za razumijevanje, poštovanje, jer ova naša zemlja je toliko lijepa, bogata, velika i šarolika da ima mjesta za sve ljude”.

– Danas po broju stanovnika prepolovljeni Vukovar nekada je bio upravo mjesto različitosti i suživota, bliskog dodira onih koji su bili drugačiji po raznim parametrima. I stoga tim više vodimo računa da pokraj nas postoji i onaj drugi, različit i da nas suživot s njim u slobodi i ljubavi može samo afirmirati, jer darujući ljubav tom drugome obogaćujemo sebe i umnožavamo ljubav na sve oko nas. Budimo uvijek otvoreni za tog drugog i drugačijeg u svoj njegovoj specifičnosti, te ga primimo u svoje srce i smjestimo ga tamo – naglasio je Porfirije.