Standard Okusi hrvatske tradicije za Mon Ami i Agro etno park Žabac

Sjednica Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije iznjedrila je dogovor o tome da će se, nakon  jednogodišnje stanke, ovogodišnji nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije održati od 15. do 28. studenog. U manifestaciju će, kako se očekuje, biti uključeno oko 120 ugostiteljskih objekata nositelja standarda Okusi hrvatske tradicije koji će gostima kroz 14-dnevno trajanje manifestacije ponuditi najmanje dva menija sastavljena od lokalnih tradicionalnih jela i to po vlastitom izboru u nekoj od četiri cjenovne skupine; 75, 95, 125 odnosno 195 kuna.

Novitet je i da će se standard Okusi hrvatske tradicije od ove godine dodjeljivati  i vinarima, proizvođačima tradicijskih pića, tradicijskih prehrambenih proizvoda (sir, med…) i namirnica. Cilj je povezivanje proizvođača i ugostitelja, ali i zajednička izgradnja prepoznatljivosti kvalitete i ponude hrvatskih tradicijskih proizvoda kao bitne sastavnice ukupne eno-gastronomske i turističke ponude.

Standard Okusi hrvatske tradicije jučer su primila dva ugostiteljska objekta: restoran Mon Ami iz Velike Gorice za Okuse tradicije zagrebačkoga kraja i restoran Agro etno park Žabac iz Metkovića, za Okuse tradicije doline Neretve. Standarde su im uručile predsjednica Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije Rujana Bušić Srpak i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, a primili su ih Ivica Mijoč i Bruno Ceronja, vlasnici objekata.

– Od prvoga dana 25-godišnje tradicije poslovanje temeljimo na izvornoj namirnici. Dvadeset godina smo uvršteni u 100 vodećih hrvatskih restorana, tri godine zaredom imamo Michelinovu preporuku. Ljubav i trud koji ulažemo u gastronomiju još jednom će biti potvrđen dodjelom ovog standarda. Misao vodilja našeg poslovanja glasi; hrvatska namirnica na stolu jamstvo je zdravlja – izjavio je Bruno Ceronja ovom prigodom.

Standard Okusi hrvatske tradicije danas na području 13 hrvatskih županija posjeduje više od 130 ugostiteljskih objekata koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva tradicijska glavna jela s prilogom.