STARI MIKANOVCI „Daruj krv, spasi život” u ponedjeljak, 13. lipnja, od 16 do 18 sati

U ponedjeljak, 13. lipnja, u prostorijama Osnovne škole Stjepana Cvrkovića u Starim Mikanovcima u razdoblju od 16 do 18 sati bit će upriličena akcija dragovoljnog darivanja krvi. Prijave za termin darivanja zaprimaju se na telefon 032/332-523.

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja od 18 do 65 godina starosti. U Hrvatskoj muškarci smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca. Žene, pak, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Valja znati da prije davanja krvi nije potrebno biti natašte. Davanje krvi je sastavni dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti. Osjećat ćete se bolje ako nekoliko sati prije davanja krvi pojedete lagani obrok. Jedino je važno da unutar 8 sati prije davanja krvi ne jedete izrazito masnu hranu i ne pijete alkohol jer njihovi sastojci mogu transfuzijom krvi biti uneseni u bolesnika i nanijeti mu štetu.

Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje, kao ni osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, zatim neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem.

Za kraj važno je imati na umu i to da samo jedna doza krvi može spasiti čak tri života!