STARI MIKANOVCI U provedbi šest projekata, a uskoro kreće realizacija i nekih višemilijunskih

IZVOR: Općina Stari Mikanovci

Na području Općine Stari Mikanovci trenutno je u tijeku provedba čak šest projekata ukupne vrijednosti veće od milijun i 722 tisuće eura. Također, ovaj tjedan završena je obnova uređenja općinskog objekta lovačkog dom, gdje je kroz zadnjih par godina ulaganja napravljena nova nadstrešnica, novi sanitarni čvor, sobe za spavanje, krov, stolarija, vanjska ovojnica, novi sustav grijanja te unutarnje uređenje s djelom opreme ukupne vrijednosti oko 100.000 eura.

Ne treba zanemariti niti nedavno završenu izgradnju street workout igrališta u Novim Mikanovcima u vrijednosti 52.318,00 eura od čega je iznos sufinanciranja bio 26.545 eura od strane Ministarstva turizma i sporta.

Općinski načelnik Mario Milinković ističe zadovoljstvo ugovaranjem i provedbom tih projekata čija je ukupna vrijednost cca 1.850 000 eura, a od toga će u općinski proračun za navedene projekte bit uplaćen iznos od 1.453.000 eura ostvaren na natječajima ministarstava i EU fondova, dok će razlika od cca 400.000 eura za navedene projekte bit će financirana vlastitim sredstvima.

– U realizaciji je i projekt rekonstrukcije državne ceste D46 Stari Mikanovci- Vođinci u duljini od 10,6 km od početka Općine Stari Mikanovci do kraja Općine Vođinci, čija vrijednost iznosi 11.310.000 eura. Projekt koji je planiran da se završi u rujnu 2025. godine velikim će djelom promijeniti izgled naših naselja Stari i Novi Mikanovci te Vođinaca, ističe načelnik Mario Milinković.

Kao jedan od ključnih projekata, načelnik Milinković ističe projekt Aglomeracije Mikanovci-Vođinci kojim će biti obuhvaćena izgradnja preostalog dijela kanalizacijske mreže i kolektora.

– U tijeku je javna nabava za izvođača radova meni osobno najvažnijeg komunalno- infrastrukturnog projekta Aglomeracija Mikanovci-Vođinci ukupne vrijednosti 9.8 milijuna eura koji se s 90% financira iz Nacionalnog plana oporavka, a 10% iznosa sufinancirat će Općine Vođinci i Stari Mikanovci. Kroz projekt je obuhvaćena izgradnja ostatka kanalizacijske mreže te kolektor/pročišćivač koji će se nalaziti na našem pašnjaku. Ovim projektom će kanalizacija u našim općinama bit u funkciji. Nadamo se što ranijem potpisu ugovora sa izvođačem radova aglomeracije, radi preklapanja projekata rekonstrukcije ceste i aglomeracije koje su dijelom projekta na istoj trasi.

Općina nakon ovih projekata planira niz drugih dodatnih projekata, od kojih su nam također dva velika i kapitalna, a riječ je o proširenju Predškolske ustanove Vedri Dani čija bi se realizacija djelom trebala sufinancirat iz Nacionalnog plana oporavka te izgradnja sportske dvorane za koju bi dio sredstava išao iz ITU mehanizma.

PROJEKTI U PROVEDBI:

Odvojak Đakovačke ulice

Ukupna vrijednost projekta 270.122,44 EUR. Sredstva dodijeljena od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 185.000,00 EUR. Ukupna dužina ceste 980 metara. Navedeni natječaj je bio namijenjen za financiranje izgradnje infrastrukture isključivo prema poslovnim zonama ili gospodarskim subjektima.

Izgradnja dječjeg igrališta u naselju Stari Mikanovci

Ukupne vrijednosti 37.660,50 EUR. Sredstva sufinanciranja dodijeljena od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 25.000,00 EUR.

Projekat „Naša podrška vama“ u vrijednosti 900.000,00 eura u 100 % iznosu financiran iz EU zaposlit će 20 osoba s područja Općine Stari Mikanovci na 30 mjeseci koja će pružati uslugu potpore i podrške starijim osobama i osobama sa invaliditetom planirani broj korisnika usluge je 120. U sklopu projekta je zaposlen i Koordinator.

Izgradnja malonogometnog igrališta na podlozi od umjetne trave u naselju Novi Mikanovci

Ukupna vrijednost projekta 120.883,25 EUR. Sufinanciran od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem LAG-a Bosutski niz.

Provedba mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina

Sadnja 2000 sadnica na području cijele općine Stari Mikanovci. Ukupna vrijednost projekta 394 tisuće EUR. Od tog iznosa ostvareno 80 % sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedan dio smo već odradili najviše na mjestima gdje je elementarna nepogoda od prošle godine napravila najveću štetu, a ostatak sadnica stabala bit će posađen na sljedeću zimu kad kroz Općinu prođe veći dio radova na projektu Aglomeracije i rekonstrukcije ceste D46.