Stipo Mlinarić Ćipe: Dok su mladi birokrati ispijali šampanjac na Zrinjevcu, u Nišu su nas tukli jače no ikada!

Stipo Mlinarić Ćipe dobro se sjeća gdje je bio na današnji dan prije točno tri desetljeća. Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ovaj hrvatski branitelj dočekao je u srpskom zarobljeništvu, u zatvoru u Nišu.

– Toga dana stražari su nam ušli u ćeliju i tukli nas jače no ikada, do besvijesti. Nismo odmah znali zašto nas tuku. Da jesmo, bilo bi nam lakše – prisjeća se Mlinarić, danas saborski zastupnik Domovinskog pokreta, pa nastavlja:

Sad ću povući paralelu; toga dana na Zrinjevcu mladi, golobradi birokrati koji ganjaju karijere i čekaju svoj trenutak koji su i dočekali, ispijaju šampanjac. Nazdravljaju i vjerojatno, zapravo siguran sam u to, nitko od njih tada nije ni pomislio na nas. Nas zbog kojih je Republika Hrvatska međunarodno priznata. Ne samo radi vukovarskih branitelja, nego i dubrovačkih, šibenskih, zadarskih, gospićkih, sisačkih, osječkih, vinkovačkih… Svih onih koji su 15. siječnja 1992. bili u rovovima. Nisu nas se sjetili, u to sam 100 posto siguran.

Trideset godina kasnije Mlinarić tvrdi kako ovo nije Hrvatska za koju se borio i trpio stravične torture u srpskim zatvorima.

– Oni su uspjeli, ti momci sa Zrinjevca. Oni koji su od ratnog gradonačelnika Vojislava Stanimirovića napravili uglednog građanina, čovjeka s velikom mirovinom koji uživa blagodati ove Republike Hrvatske protiv koje se borio. A cijela brigada hrvatskih branitelja je u tih 30 godina dignula ruku na sebe. I onda se pitam, čija je ovo Hrvatska? Je li to Hrvatska od onih koji su je stvarali ili je to Hrvatska od onih koji su ispijali šampanjac i na kraju s neprijateljem stvarali koalicije?