Stjepan Kvesić: Vinkovci nisu Denver, a Cibalia ne smije biti Dinastija

Stjepan Kvesić odradio je svoju gotovo dvogodišnju dionicu u Cibalijinom seniorskom stručnom stožeru u kojem je asistirao Mladenu Bartoloviću, Davoru Rupniku i Petru Tomiću. U Tomićevom stožeru zamijenit će ga Andrej Kerić, priopćeno je tako Kvesiću na parkingu ispred Bose u Genscherovoj…

Više je razloga za rastanak. Možemo reći da su u pitanju nekakva koncepcijska razmimoilaženja, ali treba biti pošten pa reći kako je i moj posao trgovačkog putnika bio određeni remeteći faktor. Iako, već godinama u Cibaliji nije neuobičajena praksa da treneri rade honorarno, uz neki, nazovimo ga tako, građanski posao – kaže Kvesić kojemu, prema vlastitom priznanju, nije ponuđen angažman u klupskoj školi nogometa ”Mravunac-Fegeli”, a i da jest…

Ne bih prihvatio. Uvjeti rada nisu dobri, kompletna škola ima na raspolaganju jedan veliki i dva mala gola. K’o prvi dođe, njegov gol. To dovoljno govori o organizaciji rada i uvjetima. Osim toga, nimalo nevažno, treneri u školi nogometa su pod stalnim pritiskom roditelja, bez odgovarajuće podrške nadređenih. Pa jel’ normalno da su treneri katkad izloženi čak i prijetnjama od strane nekih roditelja koji smatraju da im je dijete navodno nepravedno zapostavljeno?!  Zašto treneri nisu zaštićeni? Četiri godine bio sam u tom i takvom sustavu, dovoljno – dodaje Kvesić, vlasnik UEFA A licencije koja mu omogućava samostalno vođenje seniorskih ekipa od 3. HNL prema nižim ligama, te ulogu pomoćnog trenera u 1. i 2 HNL.

Kvesić je uhvatio zalet, pa nastavio u kritičkom tonu:

Možda i veći problem od nerealnih roditelja su i neke kolege kojima je Cibalia u srcu samo na papiru. I koji prvom prilikom talentiranu djecu transferiraju u susjednu županiju, a pritom ne mislim na Brodsko-posavsku. Da stvar bude tragikomičnija, plaćeni su iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije. Nadalje, jel’ normalno da treneri prijepodne treniraju djecu u okviru klupskih aktivnosti, a poslijepodne istu tu djecu vježbaju privatno, za keš?! To su sve anomalije kojih je meni preko glave, ne želim više biti dio takvog sustava.

Kvesić negira da iz njega progovara povrijeđena taština. Cibaliju smatra svojim klubom u čijem je dresu prošao i prvoligaške terene. Nije uvrijeđen, a još manje je sretan zbog aktualne situacije u Genscherovoj 10b…

Vinkovci nisu Denver, a Cibalia ne bi smjela biti Dinastija. Cibalia je naša, od svih nas, a ne obiteljski posao. Znam da ima puno bivših igrača, a i trenera s renomeom, koji bi se stavili klubu na raspolaganje i uključili u rad, ali… ”Oni” su posvađani s ”ovima”,  netko ne može doći na red, a netko drugi dobije sve na gotovo. To naprosto nije nor-mal-no!

Uglavnom…

Idem u samostalne trenerske vode, stavit ću se na tržište, pa vidjeti koliko vrijedim. I vrijedim li uopće. Zanima me ambiciozna sredina, ne ispod Međužupanijske lige Osijek-Vinkovci. U čekaonici sam, strpljiv kao Buda.

Za kraj nije propustio ni ovo:

Cibalia u meni ima velikog navijača, to uopće nije upitno. Uvijek i zauvijek. Nije upitan ni ostanak u 2. ligi, momčad vrijedi puno više od 13. mjesta. Vjerujem da će na kraju sezone biti u zlatnoj sredini ljestvice, a volio bih i kada bi u momčadi bilo više domaćih igrača – zaključuje Kvesić, trener bez angažmana, ali s voljom za radom.