Što nas ovoga petka očekuje na večeri otvaranja 56. Vinkovačkih jeseni?

Piše: Matej Delaš

Odgovara: Marko Sabljaković

Slobodno tvrdim da svi dobro znamo kako će izgledati zatvaranje Vinkovačkih jeseni 19. rujna. Mimohod, prepuno šetalište, pozornica na onome raskrižju, posjetitelji u narodnim nošnjama… Otvaranje će se održati u petak 17. rujna i odlučili smo, kao i prije nekoliko mjeseci, čuti o tome više, no sada još više jer nekoliko dana prije same večeri mnogi su detalji, vjerujemo, konkretniji i precizniji. Detalje zna Marko Sabljaković, autor scenarija i redatelja svečanog otvaranja 56. Vinkovačkih jeseni.

Marko, prošle godine gledatelje su večeri otvaranja zabavile priča, gluma i pjesma. Što će sve ove godine biti viđeno na pozornici dok sva okupljena svita bude pljeskala iz prvih redova?

– Svečano otvorenje Vinkovačkih jeseni pred suvremenog čovjeka donosi sliku Slavonije – njezina negdašnjeg života i ljudi koji su nam ostavili u naslijeđe običaje, ruho, ples i pjesmu šokačku. Izabrati temu kojom će svake godine svečano otvorenje pokazati jedan dio života Slavonca-Šokca čini se lako. Ipak, njezin predlagatelj mora strukturom scenarija odgovoriti na nekoliko pitanja:

Što se nastoji izborom teme prikazati?

Je li struktura scenarija samo namjera gledatelju prikazati Slavoniju okićenu zlatom, Slavoniju u kojoj igra i pisma dušu liče?

…Ili će se scenarij svečanog otvorenja svojom temom nametnuti kako bi njezin uživalac i promatrač iščitao dubinu sadržaja prikazanog?

Odgovori moraju biti objedinjeni u scenarij zaokružene cjeline čiji sadržaj ne smije i ne može zatrti put tradiciji. On može utjecati na suvremeno umjetničko stvaralaštvo, na redateljski koncept, scenografiju, svjetlosne efekte…, ali nipošto ne smije zaboraviti kako je svečano otvorenje kolaž dramskih i glazbenih epizoda, pjesama, prikaz narodnog ruha, igre i kola – kaže Sabljaković.

FOTO: Dražen Bota

Prošle su godine mnoga poznata lica nazočila večeri otvaranja, a pritom ne mislim na publiku, nego na glumce. Koja poznata imena očekujemo ove godine i u kojim ulogama? Pretpostavljam da će scenarij biti ako ne sličan, onda barem srodan prošlogodišnjem.

– Slavko Janković, pravnik, glazbenik, etnomuzikolog, društveni i kulturni djelatnik svojim je radom zadužio Vinkovce u prvoj polovici 20. stoljeća. Njegovom su zaslugom zapisivani narodni napjevi, a onaj poznatiji kao svatovac Janković je svojevremeno uglazbio. Danas je svatovac zaštićen na nacionalnomu popisu nematerijalne kulturne baštine. Tema večeri otvorenja stih je istoimena tzv. starovirskog svatovca zabilježena u Starim Mikanovcima, a izvodio se do pedesetih godina prošloga stoljeća. Upravo Slavka Jankovića na svečanom otvorenju utjelovit će mladi vinkovački glumac Ivan Simon.

Akteri su zbivanja mnoga lica, a posebnu će pažnju zaokupiti mlada gospojica – učiteljica, tek došljakinja u Vinkovcima koju igra osječka glumica Matea Grabić Ćaćić, ali i povratak šumara-lugara u rodni mu grad kojega će zaigrati osječki glumac Ivan Ćaćić. Posebnost je ispreplitanje radnje neočekivanom im sudbinom. Događaje prati mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata kao i ruho narodno u službi obilježja baštine predaka nam. Ipak, scenarij posvećujemo odjevnom predmetu svakoga Šokca – njegovoj kapi, povezujući radnju i lica s njezinom životnom značajnošću. A posebnost radnji pridonijet će i ostali članovi glumačkog ansambla: Matea Marušić, Ivica Lučić, Antonio Starinec, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Vesna Tominac Matačić, Domagoj Mrkonjić, Vladimir Andrić, Domagoj Ivanković, Miroslav Čabraja, Tatjana Bertok Zupković, Zdravko Šinjori, Vjekoslav Janković i Dražen Matijašević.

Ovogodišnji je scenarij svojom tematikom i sadržajnošću, a potom i scenskim prikazom bitno različitiji od prošlogodišnjeg. Scenski prikaz donosi i potpuno novi vizualni identitet svečanog otvorenja uokviren u zanimljiva scenografsko-vizualna rješenja. Vjerujem kako će publika i gledatelji s radošću prihvatiti namjeru inovativnih pristupa na svečanom otvorenju najznačajnije hrvatske tradicijske manifestacije – otkriva Marko Sabljaković, ….

FOTO: Dražen Bota

Zna se da velik trud stoji iza te pozornice i cijele organizacije. Kada su pripreme započele i reci nam općenito, s obzirom na ono što ćemo vidjeti, koji je dio organizacije podnio najveći teret i zašto?

– Rad na scenariju i izboru teme započeo je odmah nakon prošlogodišnjeg svečanog otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni. Od tada je mnogo vremena uloženo u dramaturško ostvarenje i to je zasigurno najdugotrajniji proces koji iziskuje mnogo promišljanja, istraživanja, analiziranja, a nadasve kreativnosti i maštovitosti. Radost kreativnog stvaralaštva vodilja je prilikom organizacije ovako velikog događaja koji ove godine uključuje gotovo tri stotine sudionika. Organizacija zahtijeva stručnost, pripremljenost i pozitivnu energiju koja mora odisati tijekom procesa rada. Sjajan je tim suradnika s kojima dijelim ideje i zajednički uprizorujemo scenarij, a naše je međusobno povjerenje i poštovanje vrlo značajno koje nastojimo prenijeti na sve sudionike svečanog otvorenja kako bi stekli dojam naše radosti, a potom ju međusobno prenosimo jedni drugima i, uvjeren sam, kako gledatelji to prepoznaju. Neizmjerno sam zahvalan svim suradnicima i sudionicima koji su utkali svoje vrijeme, ideje, trud i veliku ljubav i u ovogodišnje svečano otvorenje kako bismo približili nekadašnje vrijeme sadašnjim generacijama.

Ako postoji neka okvirna priča iz koje si crpio inspiraciju za scenarij ovogodišnjega otvaranja, koja je? Na koji će način ta priča biti povezana sa sadašnjošću?

– Sadržaj scenarija inspiriran je djelima slavonskih književnika koji samo u naznakama čine dramaturšku radnju. Preciznije, bogatstvo slavonske književne baštine bilo je motiv pri stvaranju ovogodišnjeg scenarističkog predloška, a vlastitom sam maštovitošću nastojao radnju obogatiti likovima i radnjom u okviru događaja i običaja koji su obilježili vrijeme nakon Prvog svjetskog rata u Vinkovcima. Njihova je posebnost u temama koje su bez obzira na prolaznost vremena uvijek aktualne što ih čini zanimljivima današnjem gledatelju.

Za kraj nam još samo daj svoje mišljenje o tome što publika, koja prati Vinkovačke jeseni, inače očekuje od programa otvaranja, točnije scenarija. S obzirom na to da se vremena mijenjaju te da prosječnoga gledatelja ne može zabaviti jednoličnost, što misliš o tome kakve će se promjene vjerojatno unositi sljedećih godina?

– Dugi niz godina pratim i pomno osluškujem reakcije publike. Današnji je gledatelj zahtjevniji, vremena i navike vrlo se brzo mijenjaju i toga moramo biti svjesni i prilikom scenskog prikaza svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni. Jednoličnost postaje neprivlačna novim generacijama koje teže suvremenom načinu uprizorenja dramskih djela. Pri stvaranju scenarija autor ne smije zaboraviti da su Vinkovačke jeseni manifestacija čija je svrha baštinjenje i očuvanje tradicije predaka nam, a njegovo uprizorenje danas može i treba biti osvježeno, inovativno, a suvremen koncept protkan novim idejama.

Hvala ti na razgovoru, a tebi i cijeloj ekipi želim zaista uspješan i svečan petak!

FOTO: Dražen Bota