„Što žena umije“ redateljice Biljane Čakić u ožujku na daskama vinkovačkog kazališta „Joza Ivakić“

PIŠE: Matej Delaš

Na medijskoj konferenciji Gradskoga kazališta ”Joza Ivakić” najavljena je nova predstava „Što žena umije“, redateljice Biljane Čakić u kojoj glumački ansambl čine Matea Marušić, Selena Andrić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Nataša Veselinović i Zorko Bagić. Za scenografiju je predstave odgovoran Darko Molnar, za kostimografiju Zdenka Lacina te za dizajn plakata i programske knjižice Mirela Andabak.

Ravnatelj Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Zdenko Rečić izvijestio je da je radna premijera predstave 5. ožujka u 20 sati te izrazio nadu da će, s obzirom na moguće ublažavanje epidemioloških mjera, što veći broj gledatelja moći vidjeti reprizne izvedbe. Predstava se priprema u koprodukciji s Gradskim kazalištem Sisak. Redateljica Biljana Čakić, rodom Vinkovčanka, među ostalim je istaknula kako predstava „Što žena umije“ obrađuje feminizam, muško-ženske odnose te čak i probleme u kulturi današnjice.

– Ova će nas komedija nasmijati. Kako je Marija Jurić Zagorka 1901. u Hrvatskome narodnom kazalištu prikazala tu jednočinku, mnogima se ta predstava svidjela i hvaljena je, no kada se počelo govoriti kako je to djelo jedne žene, pohvale su utihnule. Predstava prikazuje probleme koji su prisutni i danas, no na humorističan način jer kako su se nekada za prava borile žene, danas se za ta prava bore muškarci. Dakle, na daskama će se prikazati na neki način dva različita vremena, no s istim problemima – istaknula je redateljica i dramaturginja Biljana Čakić.

O predstavi su još govorili Selena Andrić, Vladimir Andrić, Zorko Bagić i novo lice vinkovačkoga gradskog kazališta Vedran Dakić, 28-godišnji glumac iz Vinkovaca koji je diplomirao u Osijeku 2020. godine. Svi se slažu da će biti zanimljivo na daskama predstaviti Zagorkino djelo, k tomu kombinirati osamnaesto i devetnaesto stoljeće s današnjicom, problemima emancipacije žena u društvu i današnje kulture. Izazovno je i odgovorno, tvrde, a vrijedno je zabilježiti i mišljenje glumca Zorka Bagića koji se osvrnuo i na upliv velikoga književnika moderne Antuna Gustava Matoša koji je imao problem s emancipacijom žena u ono vrijeme.

– To je djelo priča o feminizmu i posvećeno je Zagorki te nam je to nešto novo i izazovno. Mi smo predstavljali i kazališne komade koji su se bavili raznim neobičnim odnosima u društvu pa se i ovomu prilagođavamo. Zanimljivo je kako je književnik Matoš, koji je u ono vrijeme prvi pratio korak s modernošću i bio prvo ime hrvatske moderne (1891.-1914.), imao problem s feminizmom i stajao nasuprot Mariji Jurić Zagorki – rekao je Zorko Bagić.

Već se deset dana radi na novoj predstavi te je izvjesno da će Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ u ožujku prikazati još jednu sjajnu predstavu koja će zaintrigirati mnoge ljubitelje kazališta.

FOTO: Matej Delaš