Stožer za obranu hrvatskog sela: Blokirat ćemo granice ako se ne dogovorimo…

Objavljena je nova odredba Ministarstva poljoprivrede o izmjenama mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, kojom se dopušta klanje svinja u kućanstvima na zaraženom području do 30. ovoga mjeseca, informirala je Slavonska televizija. Uz napomenu da je 24 sata prije klanja obavezan veterinarski pregled.

Nije zgorega podsjetiti kako je prvi rok za sve uzgajivače s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije čiji objekti ne udovoljavaju kategoriji 3 bio 31. listopada.

U Stožeru za obranu hrvatskog sela su tek relativno zadovoljni ovakvim razvojem situacije, no i dalje inzistiraju na ispunjenju svih svojih zahtjeva. U protivnom, kako najavljuju, slijede masovni prosvjedi s blokadama granica.

– Na jedan način smo i zadovoljni, jer vidi se neki pomak. S druge strane ta odluka Ministarstva nije ono što smo mi željeli i tražili. Ona je totalno nedorečena. Mi tražimo da se na području cijele RH dopusti održavanje svinjokolja, a ovo što su oni poslali to je totalno nedorečeno. Također smatramo kako je ova odluka donesena kako bi Stožer za obranu hrvatskog sela na čelu s Pokrovcem i sa mnom, ostao bez ljudstva i drugih županija u potpori prosvjedu, ali to im neće proći, mi smo u kontaktu sa svim ostalim županijskim centrima – izjavio je za Slavonsku televiziju Milenko Bilić iz Stožera za obranu hrvatskog sela, naglašavajući pritom kako su zatražili sastanak s čelnicima Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH koje očekuju u Retkovcima, u petak, 10. studenog. 
 
– Ako se sastanemo i dogovorimo, odustajemo od svih nakana. Ako se oni ne odazovu i ne dođe do dogovora, krećemo u prosvjede, blokirat ćemo granice. Već smo kupili ljepilo, zalijepit ćemo se za asfalt tako da nas jedino helikopterom ili bagerom odlijepiti – dodao je Bilić.